Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 07.03.2012.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: A

Novca ima za transplantaciju i za kontrolni pregled

Donacija od 50 evra, koju je poslao Aleksandar Janjić iz Frankfurta, prva je stigla nakon što je putem akcije Humanitarnog mosta prikupljeno 5.000 evra za transplantaciju rožnjače u Italiji 11-godišnjeg Mihajlu Kukiću iz Prijedora.

ŽIVI U IZOLACIJI: Mihajlo Kukić sa majkom
 

Ovog donatora ganulo je to što je mali heroj Mihajlo, kako je u jednom pismu pisalo, detinjstvo proveo uglavnom po bolnicama, jer i sam ima bolesnu kćerku i zna koliko roditelji pate kada njihova deca obole od teško izlečivih bolesti.


Brojni čitaoci "Vesti" su u nešto više od dva meseca akcije, koja je okončana u rekordnom roku, saosećali sa porodicom Kukić i njihovim tegobama i slali i "šakom i kapom" kako bi obezbedili neophodan novac da Mihajlo ne izgubi vid, oštećen raznim terapijama kojima je podvrgnut od trećeg meseca života kada mu je otkrivena leukemija. Podvrgnut je transplantaciji koštane srži, a potom, tri godine kasnije, i transplantaciji jetre.

Ništa ne pitajte

 

Kada smo Mihajla pitali kako je, on je zabrinuto odgovorio :

- Ništa me ne pitajte...
I on se plaši reakcije svog organizma na virus ili bakteriju koji ga podsećaju na simtome teških bolesti, koje je prebrodio i obuzme ga strah da će, posle toliko muka, ostati i bez vida.


Ček starcu iz Omarske

 

Ček Dušanke Ašić iz Toronta, u vrednosti od 50 kanadskih dolara, prosleđen je Ranku Majstoroviću iz Omarske, kojem je struja već godinu i po isključena zbog duga. Zahvalni starac poručuje da sav novac koji dobije daje Elektrodistribuciji.

Osim pomenute donacije iz Frankfurta, reporteri "Vesti" uručili su malom Mihajlu i donacije zemljaka koje su stizale posredstvom naše Redakcije i to po 50 australijskih dolara VR -61 iz Sidneja i još toliko od Duška iz Australije, 100 dolara porodice Čvoro iz Perta, 125 dolara Save Gligorević iz Sidneja, 130 dolara Miodraga Šekerca iz Perta. Šekerac je inače iz Kozarske Dubice i uz novac je uputio pismo podrške Mihajlu u kojem je izrazio želju da pomogne svom malom zemljaku da što pre ozdravi. Mihajlu smo uručili i pomoć od 100 evra Miloša Pilipovića iz Hamburga, 50 evra N. S. iz Frankfurta i ček od 50 kanadskih dolara Dušanke Ašić iz Toronta.


Sabrana suma svih ovih donacija i onih prispelih ranije na kućnu adresu ili Redakciju "Vesti" prelazi 5.000 evra i dobro je što je tako, jer porodicu Kukić jedna Mihajlova godišnja kontrola u Milanu košta 500 evra, računajući i putne troškove. Zato majka Sonija sada sa olakšanjem i mnogo manjom brigom dočekuje sledeći kontrolni pregled koji će uslediti u maju ili junu, jer su se naši dragi čitaoci pobrinuli da imaju čime da ga plate, kao i transplantaciju koja će potom uslediti.


- Neizmerno sam zahvalna svim ljudima koji žive širom sveta i koji su svim srcem bili uz nas za vreme akcije Humanitarnog mosta. Podeljena briga je i manja i lakša - kaže Sonija Kukić i dodaje:


- Za razliku od prošle godine, kada nam je doktor javio da bismo trebali da dovedemo Mihajla na kontrolu u Milano i kada sam bila u panici kako ću naći novac, jer ga suprug i ja nismo imali, sada poziv jedva čekam. I tada su nam u pomoć priskočili dobri ljudi i uz pozajmice to smo rešili.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Tokom posete Kukićima, majka Sonija je bila vrlo zabrinuta za svog jedinca jer je imao povišenu temperaturu a po uputstvima lekara mora dobro da se čuva bilo prehlada, zbog čega ne ide na javne skupove, čak ni u školu.


- Dan ranije kod Mihajla je bio drug iz komšiluka. Igrali su se, a kada se dečak vratio kući dobio je temperaturu. Odmah sam znala da mog sina neće mimoići. Išli smo i kod zubara. Bole ga desni. Doktor je rekao da je u pitanju pad imuniteta zbog čega se verovatno pojavila i temperatura, ali moraćemo uraditi i laboratorijske nalaze - kaže Sonija, koja bdije nad sinom kako bi njegovo zdravstveno stanje ostalo stabilno i na kontrolu u Milanu bio određen datum transplantacije rožnjače pre nego što izgubi vid.
Reporteri "Vesti" će pratiti Mihajlovo zdravstveno stanje, obaveštavati njegove donatore o rezultatima kontrole u Milanu i terminu transplantacije rožnjače, uvereni da će biti uspešna koliko i prethodne dve.  

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobre vesti stižu iz Milana
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online