Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 04.01.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Poklanjaju plac u Čurugu

Šta je presudilo da bračni par penzionera, 61-godišnja Ljiljana, rodom iz Žarkova i 68-godišnji Života Stanojlović, poreklom s Umke, koji četiri decenije rade i žive u Dicingenu u Nemačkoj, odluči da poklone svoj plac od 13 ari u čuvenom vojvođanskom naselju Čurugu jednoj porodici sa nekoliko dece, ne znamo, ali čvrsto smo ubeđeni da se nisu pokajali zbog odluke da deo svojih uspomena, deo svog života i delić otadžbine daruju nekome nepoznatom, bez imalo žala.

Dar koji se ne odbija: Života i Ljiljana Stanojlović

Svoju želju ovi naši verni čitaoci i donatori koji su učestvovali u više akcija Humanitarnog mosta, jednostavno su izrekli preko telefona:

- Voleli bismo da usrećimo jedan bračni par, ljude koji ne poseduju imovinu, a takvih je nažalost u Srbiji zaista mnogo. Bilo bi nam drago da mesto u koje smo godinama dolazili iz inostranstva na odmor, i provodili lepe trenutke, opet oživi dečjom grajom. Da neki vredni neznanci tu stvore sebi novi dom, da ostanu na zemlji i stvaraju na njoj bolji život... Vikendica koju smo posedovali uništena je zbog nemara ljudi kojima smo je ustupili da besplatno stanuju, ali mi smo i pored svega optimisti jer verujemo da će neko drugi znati da ceni ovakav poklon i voljni smo da takvoj familiji pomognemo, uz pomoć 'Vesti' da izgrade kuću za sebe - poručila je Ljiljana Stanojlović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Na Humanitarnom mostu je veliki zadatak i odgovornost: pronaći porodicu koja bi bila voljna da napusti podstanarsku sobu, život u gradu i ode u Čurug, naselje od oko 9.000 stanovnika u Bačkoj, u severnom delu Šajkaške, u opštini Žabalj, na desnoj obali reke Tise, na pruzi Bečej - Novi Sad.

Ovo mesto spominje se prvi put 1238. godine, njegovi žitelji bave se poljoprivredom, zanatstvom i trgovinom. Poslednjih godina iz ovog velikog sela došla je i najteža ludaja od 433 kilograma, a ovu tikvu odgajio je meštanin Dušan Jankov. Pre godinu dana, dok je ceo Čurug slavio Spasovdan, na svet je stiglo ljubičasto telence, pa se domaćini hvale da su dobili i svoju Milku. Hvala porodici Stanojlović na njihovo plemenitosti, ovo je zaista dar koji se ne odbija.

Poznati Čuružani

Iz Čuruga, poznatog i po vetrenjačama, potekli su neki poznati ljudi: dr Jovan Tucakov, akademik, farmakolog, autor knjiga o lečenju biljkama, Petar Konjović, srpski kompozitor klasične muzike, Miloš Cvetić, dramski pisac i glumac, Teodor Ilić Češljar, slikar, Radivoj Ćirpanov, narodni heroj, vladika dalmatinski Fotije (Sladojević), Zdravko Rajkov, fudbaler i mnogi drugi.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ne bojimo se rada!
HUMANITARNI MOST Od Amerike do Kosova
HUMANITARNI MOST Čekala goste, a stigao dar
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online