Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 02.04.2016.
12:00
A. Krasojević - Vesti - Foto: Vesti A

Most ka drugom životu

Dana 26. maja 2011. godine srce 47-godišnjeg Aleksandra - Saše Šešlije iz Subotice je skoro prestalo da kuca, jer mu je virusna upala napala srce i oštetila srčani mišić koji je vremenom sve više slabio.

Zbog njih se vredi boriti: Supruga Milica, Aleksandar i sinovi Ognjen i Todor

Po svojoj prirodi uporan i predan poslu nije ni slutio da jedna banalna stvar poput nepreležane viroze, može da zada gotovo smrtonosan udarac.

- Dok je za mene to bila teško prihvatljiva realnost, doktori su upućivali na jedino moguće rešenje, transplantaciju srca. Od tog momenta moj život se sveo na veliku borbu - priča za "Vesti" naš sagovornik i dodaje:

- Početkom marta prošle godine moje srce je toliko oslabilo da sam umalo izgubio bitku. Zahvaljujući neverovatnom čoveku, dr Bojanu Bagiju i timu sa Odeljenja anestezije i reanimacije Opšte subotičke bolnice, spasen sam. Izvukli su me iz čeljusti smrti 21. marta 2015. godine, stabilizovali moje stanje, a potom sam hitno prebačen u Klinički centar Srbije, gde mi je tim stručnjaka, na čelu sa prof. dr Miljkom Ristićem i dr Emilijom Nestorović, ugradio mehaničku pumpu za srce - kaže Aleksandar.

Od tada se Aleksandar i mehanička pumpa, koja mu je privremeno produžila život i dala nadu da će pomoću nje doživeti transplantaciju, ne razdvajaju. Posle kraćeg odmora nakon ovog zahvata, Aleksandar se ponovo vratio na posao u istu bolnicu gde su ga već jednom oživljavali, i to kao jedan od najboljih stručnjaka medicinske informatike u Srbiji.

- Svaki dan mi kolege ponavljaju da smanjim svoje radne aktivnosti, da ne moram ni dolaziti na radno mesto, ali ja bez posla ne mogu da živim..., i kakav bi mi bio to dan kada ne bih bio od koristi ni sebi, a ni drugima. I verujete mi, dok radim zaboravljam da mi život visi o koncu, da možda neću dočekati taj dan kada će neko novo srce da zakuca u mojim grudima - kaže ovaj hrabri i vredni čovek, svestan da je u Srbiji zbog nedovoljnog broja donora ova mogućnost svedena na minimum. A njemu vreme sve brže ističe.

Rat nas je rasturio

Aleksandar Šešlija je rođen 16. aprila 1969. u Čantaviru, odakle je i njegova majka. Imao je, kako sam kaže, sreću da živi u nekim od najlepših gradova bivše SFRJ: Subotici, Novom Sadu, Sarajevu, Dubrovniku... "U ovom poslednjem nesrećnom ratu smo izgubili sve što su moji roditelji stvarali decenijama. U času izbijanja sukoba, nalazili smo se porodično u Sarajevu na takozvanoj ničijoj teritoriji, između srpskih i muslimanskih snaga. Jednog jutra došle su nam 'zelene beretke' na vrata i sve nas pokupili. Moj otac, majka, brat i ja, obreli smo se u sarajevskom Centralnom zatvoru, gde smo proveli sedam dana ne znajući ni zašto smo 'izdajnici' ni kako glasi optužnica. Po izlasku iz zatvora teško je bilo nastaviti s normalnim životom, 1993. se iz zaraćenog Sarajeva vraćamo u Suboticu gde smo svi, pa i ja, krenuli od nule da gradimo svoju budućnost. Završio sam fakultet, ostao u rodnom gradu, zaposlio se, napravio jednu od najboljih IT službi - medicinske informatike u Srbiji i tek što sam se skućio i osnovao porodicu, zadesila me je ova nevolja", priča čovek koji možda i ne sluti da je njegovo srce davno preživelo i ratni stres.

- Uspeo sam da dočekam prvi rođendan svog mlađeg sina Todora i ako Bog da, 21. aprila ovde godine bićemo opet zajedno na njegov drugi rođendan. I ne mogu vam opisati koliko sam bio srećan i koliko ću tek da budem srećan tog datuma. Želja mi je da budem uz svoju porodicu, suprugu Milicu, i sinove Ognjena i Todora još dugo, dugo. Da bih bio uz svoju porodicu, i da bih bio od koristi svojoj zemlji, svome gradu, svom narodu, neophodna je transplantacija srca na AKH klinici u Beču. Za taj poduhvat nam je potrebno 120.000 evra. S obzirom na to da moja porodica i ja nismo u mogućnosti da obezbedimo ovaj novac, odlučili smo se da putem humanitarnih akcija prikupimo sredstva i tako napravimo korak dalje u ovoj bespoštednoj borbi za život - objašnjava svoju muku Aleksandar, na čiji apel su se već odazvali njegovi sugrađani iz Subotice, Beograda, Kragujevca i donirali mu do sada 25.200 evra.

Kontakt adresa

Za sve naše čitaoce koji žele i mogu da upute pomoć, donosimo adresu porodice Šešlija: Lastina ulica broj 34, Subotica 24.000, Srbija. Direktan kontakt sa Aleksandrom Šešlijom možete da ostvarite i putem njegovog mobilnog telefona: +381 65 915 5050. Kao i uvek, i "Vesti" su vam na usluzi: +381 11 31 93 771.
Hvala, unapred!

- Ova već iskazana humanost je razlog više što želim da i uz vašu pomoć dobijem ovu bitku, da budem uz svoju porodicu, jer sam im i te kako potreban - poručio je Aleksandar Šešlija svim našim čitaocima i ljudima dobre volje, a mi u ime Humanitarnog mosta "Vesti" molimo naše donatore da pomognu i ovom čoveku koji očito još nije završio svoj zadatak na ovom svetu.

Računi za pomoć

Devizni račun: DEUTDEFF
Deutsche Bank ag Frankfurt am Main, Germandy.
SWFT: DBDBRSBG
Banca Intesa ad Beograd, Milentija Popovića 7b,
11070 Novi Beograd, Republic of Serbia
IBAN: RS35160133020002489720
Aleksandar Šešlija,
Lastina 34, 24000 Subotica, R. Srbija

Dinarski račun
160-5810200030834-64
Aleksandar Šešlija, Banka Intesa

PayPal
gosasha@gmail.com

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online