Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nova jakna i cipele da lakše pešači do škole

Nije prošlo ni 20 dana od prethodne donacije pristigle iz Sidneja, od stalnih donatora Ljiljane i Slobodana Joksića, a na adresu 11-godišnjeg Stefana Pendića, đaka pešaka iz zabitog zaseoka Đonlije na Goliji, koji će u septembru poći u šesti razred osnovne škole u udaljenim Šaronjama, stigao je još jedan dobrotvorni prilog, ponovo iz Australije.

D. N. Petrović
Zahvalnost svima: Stefan sa majkom Radom Pendić

Ovog puta iz zapadnog dela ove daleke zemlje, a priložnici su Petar i Anica Ćulum iz Perta. Dobri ljudi, poreklom s naših prostora, darovali su malom Stefanu, njegovoj majci Radi, ocu Vladimiru i bratu Srđanu 300 dolara.

Posredstvom Humanitarnog mosta "Vesti" prosledili smo i pismo podrške "za veliku upornost i borbenost koju je do sada pokazao" sa željom da tokom dugih i surovih zima izdrži naporna pešačenja do udaljene škole, i nadom da će i dalje biti dobar đak, i izrasti u jakog, lepog i hrabrog momka koji će nastaviti dalje školovanje u Novom Pazaru.

- Šta bismo mi da nije vaših čitalaca širom sveta?! Ne znamo kako bi se Stefan spremio za školu jer u kući nismo imali ni dinara. Hvala Bogu i dobrim ljudima, stigli su nam darovi koji će nam omogućiti da našeg Stefana na vreme obučemo i obujemo, kupimo mu đačku torbu, sveske i sav pribor i spremimo ga za školu. Hvala do neba Petru i Anici iz Australije što su nas se setili i razumeli naše nevolje, ali sigurni smo da ih naš Stefan neće razočarati - ističe Stefanova majka Rada i objašnjava koje sve nevolje čekaju njenog mališana.

- U školu kreće rano ujutro i pešači, kroz šume i snegove, po dva sata u jednom pravcu. Često u učionicu stigne mokar i promrzao, pa nastavnici i drugovi iz razreda najpre moraju da ga ugreju i osuše. Kad se nastava završi, čeka ga ista muka. Zimi, kad su dani kratki, kući stiže po mraku i potpuno iscrpljen. Nema mnogo vremena za učenje, a ipak je vrlo dobar đak, nije odličan, ali smo mi zadovoljni i njegovim četvorkama - priča Rada i dodaje:

Stiže i stipendija

Još jedan srpska porodica iz Sidneja odlučila je da pomogne đaku pešaku i to stipendijom od 150 dolara koju bi preko "Vesti" i našeg dopisništva u Australiji slala svaki mesec porodici Pendić.
"Biće nam drago da od srca pomognemo i malom Stefanu, ali i učenicima Gimnazije u Orahovcu, čije ćemo učenike takođe stipendirati", poručio nam je anonimni dobrotvor O. V. iz Sidneja.

- Kad su veliki snegovi, često ga do škole pratimo suprug ili ja, nekada i brat Srđan, vukovi ga još nisu sretali na putu, a ima ih puno u ovom delu Golije... Nekoliko puta imao je bliske susrete sa divljim svinjama i lisicama, srećom, bez posledica. Prošle zime je pešačio i na minus 30 stepeni i sve je to izdržao, sad je stariji za godinu dana i jači, nadamo se da će narednu zimu lakše pregurati - naglašava Rada Pendić, a otac Vladimir kaže:

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Nekoliko puta merimo svaki dinar jer do njega jako teško dolazimo. Ipak, odlučni smo da ostanemo ovde na Goliji u nadi da će i za ovaj deo Srbije doći bolji dani. Ako bismo se nekud odselili s ognjišta, bili bismo još veća sirotinja.

- Ne bojim se ničega, posebno kad je uz mene moj pas Žuko koji me prati, čeka ispred škole, gde u pauzi obično podelimo sendvič, i ponovo mi je "prethodnica" pri povratku kući. Čim primeti nešto opasno, on zalegne i zalaje, a ja sam tada oprezniji. Kad se vratimo kući, mama spremi nešto toplo za mene i mog najboljeg druga - prepričava Stefan svoje dogodovštine i uz zahvalnost Petru i Anici Ćulum, dobrotvorima iz Australije, poručuje da će se potruditi da bude bolji đak i da kraj iduće školske godine dočeka i s više petica u knjižici.

Mnogo želja, malo uslova

Jedanaestogodišnji Stefan želi da u Šaronjama završi osnovnu školu, a potom u Novom Pazaru, ako bude mogao da nastavi školovanje, i gimnaziju. Za sada najviše voli i najbolje mu idu geografija i matematika, mašta da kad odraste bude profesor. Stefanov otac Vladimir nema zemlje i uglavnom nadniči na Goliji gde je teško naći posao jer je 80 odsto stanovništva napustilo planinu. Maja Rada je domaćica, a brat Srđan (19) je gluvonem i ne radi. Završio je specijalnu školu za pekare i često priskače u pomoć majci Radi.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nema ništa osim gole duše
HUMANITARNI MOST Neumorni u humanosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online