Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 04.09.2017.
18:00
A. Vučićević - Vesti - Foto: A. Čukić A

Više se ne plašim sutrašnjice

Odmah nakon što je objavljena priča o jednogodišnjem Filipu Ivanoviću, redakciji "Vesti" su se javili stalni čitaoci iz Australije sa željom da pomognu borbu za zdravlje ovog mališana. Morana iz Sidneja poslala je 250 australijskih dolara i tople reči podrške za njega i njegovu porodicu, a anonimni donator iz Perta poslao je 90 dolara za ovog mališana koji je rođen s teškom srčanom manom (defekt ventikularnog septuma).

A. Čukić
Spas stigao iz Australije: Verica Janković sa Filipom u dopisništvu "Vesti"

Dobre vesti izuzetno su obradovale njegovu mamu Vericu Janković koja je sa Filipom došla u našu redakciju kako bi primila ovu donaciju.

- Nažalost, Filip se ovih dana opet razboleo. Pre nekoliko večeri je imao temperaturu 40. Jaka prehlada ga je uhvatila, pa smo nekoliko puta dnevno na inhalacijama. To je zbog njegovog zdravstveno stanje vrlo opasno i zabrinuta sam. Ove donacije su došle u pravi čas jer su nam lekovi postali sve neophodniji - rekla je Verica vidno zabrinuta.

Nasilje u porodici

Pre nekoliko meseci, Verica se rastala od nevenčanog supruga Ivana Ivanovića jer više nije mogla da trpi torturu.
- Tukao me je, maltretirao, izbio mi je sve zube. Ćerke nije ni priznao kao njegove, samo Filipa. Ne plaća nikakvu alimentaciju za decu. Poslednji put je u maju za decu dao tridesetak evra, i to je sve.

Filip je sa osam meseci podvrgnut hirurškoj intervenciji. Operacija je prošla dobro i njegovo zdravstveno stanje se značajno poboljšalo. Kako bi tako i ostalo, sve što je potrebno jeste da Filip redovno koristi lekove koje su mu lekari prepisali. Vakcina "sinagis" i lek "lena enalapril" od 0,25 mg ne mogu se dobiti na recept, a za njih je potrebno izdvojiti oko 500 evra mesečno. Za Vericu, samohranu majku, koja pored Filipa ima i dve ćerke, Saru (12) i Ana Mariju (6), ovaj izdatak je nemoguća misija.

- Živimo od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. To je oko 120 evra mesečno. To nije dovoljno ni da jedemo, a kamoli da kupimo lekove. Do sada smo se snalazili, nekad nam neki komšija dobrog srca pomogne, ali sada, evo već mesec dana Filip je bez lekova, a "sinagis" mora da primi jednom mesečno. Ako uskoro ne nabavimo lekove, ne znam šta ćemo da radimo jer komplikacije mogu da budu kobne. Ipak, ova donacija nam je sada velika, svaki nam dinar znači i to što je taj divni gospodin prepoznao našu muku - sa suzama u očima kaže Verica.

Kako ističe, Filip do pete godine mora da koristi ove skupe lekove, pa strahuje od neizvesnosti koja je čeka u narednim godinama.

- Nemamo nekad ni za hleb i mleko. Dešavalo se da jedemo bajati hleb koji neko ostavi pored kontejnera. Ali ja ne smem da odustajem. Lekari su mi rekli: "Majko, vi za vašeg Filipa morate da se borite kako znate i umete. Prosite ako treba." Prodavali smo maramice ispred crkve, svaki dinar nam znači samo da se prehranimo. Za Filipa mleka uvek mora da bude - ispričala je reporterima "Vesti" Verica.

Dobrotvori iz Beča

Krov nad glavom imaju zahvaljujući velikom srcu jedne porodice iz Beča. Bračni par Jovanka i Srđan, koji godinama žive u Beču u Beogradu imaju kuću u kojoj odsedaju kada dođu u posetu familiji. Oni su Verici besplatno na korišćenje dali da koristi prizemlje.
- Ponudili da živim tu koliko god želim, bez ikakve kirije. Spasli su nas. Mi ne bismo mogli da platimo stan kad nemamo primanja. Kad god dođu u Beograd, donesu deci i meni svega, od odeće do hrane i raznih potrepština. Divna porodica - kaže Verica.

A. Čukić
Nema odustajanja: Verica sa sinom

Kad Filip još malo poraste i njegovo stanje se popravi, Verica planira da se zaposli kao medicinska sestra za šta se i školovala. Kako kaže, tada bi mogla konačno da živi normalno.

- Sama sam u svemu, živim od danas do sutra i to je vrlo teško. Svaki dan strahujem šta će biti sa Filipom. Nemam dovoljno pelena, garderobe za njega, cipelice. Molim sve dobre ljude ako mogu da nam pomognu s neophodnim lekovima, to bi za nas bio spas - kaže očajna majka ovog mališana.

Pored srčanih problema, maleni Fića se bori i sa astmom.

- Gledam kako mi dete tone. Devojčice gladne, a on bolestan. Ne mogu da im priuštim ni najosnovnije. Nemamo nikakvu pomoć od familije. Imam samo majku, koja je stara, bolesna i živi u još gorim uslovima od nas - kaže Verica.

Ona je izrazila veliku zahvalnost čitaocima "Vesti".

- Da ih Bog čuva i daruje im sve najbolje! Mnogo mi znači i topla reč, a kamoli ovakva pomoć. Nečije malo za nas je ceo svet - rekla je Verica.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online