Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 15.01.2018.
18:00
D. Đ. - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Sreća golema kad je puna trpeza

Ubogim siromasima Tomislavu i Stanislavki Pešić, iz udaljenog, neprohodnog planinskog zaseoka Anđelinkovci na Bareliću, udaljenog oko 25 kilometara od Vranja, reporteri "Vesti" uručili su novčane donacije za praznike. Prvo 40 evra, dar anonimne dobrotvorke iz Velike Britanije, a potom i 50 evra, dar Angeline Tadić iz Diseldorfa.

D. Đorđević
Ruku pod ruku do Barelića: Tomislav i Stanislavka Pešić

Novac im je dobro došao da praznike, Badnje veče i Božić, posle dužeg vremena, dočekaju sa punom trpezom. Pomoć smo im uručili u centralnom selu, jer se do njihove kuće ne može doći, čak ni terenskim autom. Novčanom daru Pešići su se silno obradovali, a u očima se videla i suza. Stanislavka je vodila pod ruku slabovidog Tomislava, koji nije hteo da ostane kod kuće jer je želeo da uputi reči zahvalnosti dobročiniteljkama. U ruci je nosio štap i omanju sekiru, jer putem, kako vele, ima dosta izgladnelih pasa.

- Bogomladenac da blagoslovi naše dobrotvorke, hvala im što nam pomažu u ovim oskudnim vremenima. Bog je velik, vidi sve. Zahvaljujući njihovoj dobroti proveli smo praznike kako dolikuje sa punom trpezom. Kupili smo pečenicu, razno voće, radovali se piti kupusari, kiselim krastavcima... Imaćemo i za lekove, jer nažalost, bolest ne bira. Eto, vid mi je skroz propao. Na levo oko ništa ne vidim, jedva se i krećem. Izdaje me snaga, a imam 62 godine. Nisam star, ali ovaj život će sahraniti i mene i suprugu. Nema boljke koja nas nije spopala. Ponekad nam se čini kao da smo ušli u devetu deceniju - priča Tomislav.

Dar iz Berlina

U međuvremenu, na Pešiće je mislila još jedna dobra duša, Svetlana Grudić Petrović iz Berlina, poslavši im prilog od 100 evra. I ovaj dar će im uskoro biti uručen, o čemu ćemo pisati u jednom od narednih izdanja našeg lista.

Nemaju stoke, ni kokoške ni petla da zakukuriče pred ulaznim vratima i najavi novi dan. Nema ko da popravi crep, popustio je pred naletom kiša i vetra, pa u zemljanom hodniku vlaži stalno.

- Nemamo nikakav prihod, nemamo socijalnu pomoć. Dok sam bio zdrav, radio sam i danju i noću, živeli smo skromno, ali srećno. Od kada sam se razboleo zapuste kuća, nema muške ruke da brine o domaćinstvu - uzdiše Tomislav ispred čije kuće imaju malo posađenog krompira, beru divlje zelje, kiseljak, koprive, šipurke, trnjine, šumsko voće... Sve da bismo preživeli. Opraštamo se, spušta se magla na planini, pa moramo svi da požurimo kući.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online