Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 12.03.2018.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Dete na prvom mestu

Među svim štićenicima Humanitarnog mosta iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, jedan od najtežih slučajeva je porodica Slobodana Bandovića iz sela Gradac na Pešteru, opština Sjenica. Kako smo već pisali, zajedno sa suprugom Stankom, majkom Marijom i trojicom sinova - Stefanom (8), Radišom (6) i Petrom (3) - na pešterskoj vetrometini i sibirskim mrazevima, Slobodan živi u hladnoj udžerici od blata, betona i pleha.

D. N. Petrović
Zahvalni na pomoći: Stanka i Slobodan Bandović sa sinom Radišom

Ne uspeva da prehrani svoju porodicu, da školuje svoju decu, niti da leči ozbiljno bolesnog (zapuštenog) srednjeg sina Radišu. Podsetimo, mali Radiša ima šest godina, a ne govori ili jedva uspe da progovori pokoju reč. Trebalo je još davno da ode na lekarske preglede, verovatno i u neku specijalnu ustanovu za ispitivanje i lečenje, ali zbog bede i sirotinje njegovi roditelji to nisu učinili. Ako nešto najhitnije ne bude preduzeto, da li će uopšte progovoriti i da li će moću u školu?

- Posle priče o nama u "Vestima", od Hida Muratovića i Envera Kalendera Linde dobili smo mnogo namirnica, odeće, obuće i igračaka za decu. Više nismo gladni, život nam se, privremeno, bar malo promenio nabolje, ali još smo u velikom problemima i neizvesnosti. Kućerak u kome živimo samo što se nije srušio. O izgradnji novog za sada ne razmišljamo. Za to nemamo novca jer svaki dinar koji dobijemo (do sada smo sakupili 250 evra) čuvamo za odlazak u Beograd gde ćemo, mada još ne znamo u kojoj bolnici ili ustanovi, malog Radišu povesti na preglede - priča Slobodan.

Rano ostao bez oca

Slobodan je rođen u Bosni gde je rano ostao bez oca. Sa nepune tri godine majka Marija dovela ga je na Pešter gde se ponovo udala za Miliju iz sela Gradac. Odrastao je uz očuha koji je davno preminuo, pa je još kao dečak morao u nadnicu da se bori za koru hleba. Sada kada ima troje dece i ta borba je mnogo teža

Za preživljavanje porodice bori tovareći ugalj u rudniku Štavalj, čuvajući stoku i radeći (kad ih ima) građevinske poslove.

- Još je zima i za mene nema nikakvog posla, a decatraže: potrebne su im knjige, sveske, torbe, patike... Ponekad požele čokoladu. Od čega da im kupim? Sada nam je najvažniji Radiša - naglašava Slobodan.

Od naše poslednje posete Bandovićima, ovoj porodici stiglo je ukupno 200 evra, po 100 evra iz Nemačke i Zvečana na Kosovu i Metohiji. Naš čitalac Enes Balićevac iz Nemačke poslao je 50 evra, Sefat Bronja takođe 50 evra. Priču o nevoljama ove porodice na internetu su videli i naši stalni saradnici sa severa Kosova, privrednici iz Zvečana Siniša Nedeljković i Zoran Jovanović koji su takođe poslali 100 evra. A ranije je Hido Muratović donirao 50 evra.

- Hvala svima koji su mislili na ovu porodicu, ali ovo, nažalost, nije dovoljno da mali Radiša ode u Beograd i da porodica Bandović, kojoj je zaista potrebna pomoć, bar malo promeni život i živi dostojno čoveka. Moramo im pomoći, zato apelujem na sve dobre ljude iz naše dijaspore da pomognemo porodici Bandović - poručuje poznati novopazarski dobrotvor Hido Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST San postao stvarnost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online