Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ne zna šta ju je snašlo...

Za manje od nedelju dana od kada smo pisali o starici Hamidi Bihorac (72) iz Krnje Jele na Pešteru, koja živi sama u hladnoj i oronuloj brvnari na periferiji ovog zabitog sela, više naših čitalaca iz nekoliko zemalja izrazilo je spremnost da pomogne ovoj baki.

D.N.Petrović
Nova vrata i prozori: Baka Hamida Bihorac

Neki su odmah poslali svoje vredne novčane priloge sa željom da usamljena starica što skorije dobije topli dom i okupa se u svom kupatilu o kome mašta celog svog života.

Među njima je Bajram Pepić, biznismen koji živi i radi na relaciji Nemačka-Srbija, a od koga je za baku Hamidu stiglo 1.000 evra.

Zatim Nedžad Dragolovčanin, Pešterac iz Luksemburga, koji je, takođe, poslao 1.000 evra, a još po 1.000 evra poslali su i Nermin Numanović i Elvir Kahrović iz Austrije.

Vrednu pomoć starici je obezbedio i humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović koji joj je platio dug za struju (150 evra) i uručio: lekove, namirnice, sredstva za higijenu, odeću i obuću...

- Priča o baka Hamidi dirnula je mnoge naše ljude u dijaspori, a posebno Pešterce kojih je na privremenom radu u Nemačkoj, Austriji, Luksamburgu, Belgiji, Švedskoj i drugim zemljama Evropske unije više od 10.000. Uvek su spremni da pomognu nevoljnicima u rodnom kraju - priča Muratović i dodaje:

- Čim se tekst o baka Hamidinim nevoljama i njenom preteškom životu pojavio u "Vestima" dobri ljudi počeli su da zovu i da se raspituju: kako da joj pomognu. Za samo dva-tri dana stiglo je 4.000 evra i zato smo odmah prionuli na posao. Nabavili smo materijal i angažovali radnike, pa je baka Hamidina kuća kompletno obložena stiroporom i novom fasadom. Postavljeni su nova vrata i prozori, a menjamo podove i gradimo kupatilo... Četvorica poznatih biznismena i dobrotvora izrazila su spremnost da, ako zatreba, baki Hamidi pošalju i dodatnu pomoć.
Muratović, koga su donatori zamolili da organizuje i nadgleda obnovu Hamidine kuće, naglašava i da će po svemu sudeći baka Hamidi ispuniti najveći san.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Svi su izgledi da će baka Hamida ramazanski post i prvi iftar (polovinom maja) dočekati u potpuno renoviranoj kući i da će joj se konačno ostvariti san da se okupa u svom kupatilu. Radovi dobro napreduju i novca za sada imamo dovoljno. Ako šta zafali ponovo ćemo se obratiti ovim ili nekim drugim donatorima. Još nekoliko čitalaca "Vesti" iz Nemačke, Norveške i Francuske zvalo je telefonom i obećalo je donacije baki Hamidi - kaže ovaj poznati humanitarac i naš dugogodišnji saradnik.

A, baka Hamida dodaje:

- Više ne duva kroz brvna, toplo je kao u banji. Ne znam šta me je ovo snašlo. Gledam i više ne prepoznajem moju brvnaru. Grade mi i kupatilo. Izgleda da ću se ipak okupati u svojoj kući pre nego što me "odozgo" pozovu na onaj svet. Nisam mogla ni da zamislim da će mi se ovako lepe stvari dogoditi u životu.

Vi ste moja deca!

Baka Hamida moli nas da prenesemo veliku zahvalnost svima koji joj pomažu i poručuje sa još hladnog Peštera:
- Pozdravite svakoga ko se interesuje za mene, a posebno Bajrama, Nedžada, Nermina i Elvira. Oni su sada moji sinovi i moja deca, tako ih bar doživljavam. Želim im sve što jedna majka može poželeti svom detetu, nadam se da će Alah nagraditi njihova dobra dela, a meni dati još malo života da uživam u rahatluku koji mi obezbeđuju.






 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nema ništa osim gole duše
HUMANITARNI MOST Svaku paru čuvamo za struju
HUMANITARNI MOST Kao u snovima
HUMANITARNI MOST Ovo je sreća golema!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online