Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2019.
00:55
Z. Mirković - Vesti A

Savindan proslavljen u Beču: Recitovala deca bivših učenika

Srbi u Beču su svečano proslavili Savindan i prisetili se značaja Svetog Save po srpski narod, ma gde živeo. U Sabornom hramu Svetog Save liturgiju je služio episkop austrijsko-švajcarski Andrej sa bečkim sveštenstvom.

Z. Mirković - Vesti
Vladika pozdravlja mališane: Priredba u eparhijskoj sali

Obraćajući se vernicima u prepunom hramu, vladika je istakao da sve Srbe, ma gde živeli, spaja Sveti Sava.

- U Švajcarskoj naša deca žive u delovima u kojima se govori različiti jezik. Tamo možete čuti da govore različitim akcentom, ali svu tu našu srpsku decu Sveti Sava ujedinjuje - podvukao je on.
Posle blagosiljanja slavskih znamenja i podele svetosavskih paketića mališanima, u svečanoj sali episkopa deca, đaci veronauke, recitovala su i pevala o Svetom Savi, u prisustvu vladike, ambasadora Srbije Nebojše Rodića i ponosnih roditelja.

Među prisutnima bio je i trogodišnji Mateja Gavrić, čiji su roditelji Branimir I Ivana bili kumovi slave.

- Nama je vrlo važno da naše dete odrasta u svetosavskom duhu. Sveti Sava je jedna od naših najvažnijih istorijskih ličnosti koji je radio na našem produhovljenju, ali i ujedinjenju. Zbog toga nam je važno, kao roditeljima, da Mateja zna ko je bio Sveti Sava i koji značaj ima po Srbe - rekao je Branimir za "Vesti".

Dečje recitacije slušao je i Petar Vujičić, veroučitelj koji je odskoro u penziji, koji je zajedno sa rođakom Olgicom Ilić, članicom Kola srpskih sestara, bio ponosan na broj mališana koji se okupio da recituje i peva o Svetom Savi.

Kaže da je, kad je počinjao da radi kao veroučitelj u Beču, malo dece dolazilo na proslavu Savindana i da je broj stalno rastao.

- Ponosan sam što danas o značaju Svetog Save govore deca đaka kojima sam predavao.
Svetosavska akademija je održana u sali VHS 22 uz prisustvo ambasadora Rodić, izaslanika Vojske Srbije Slobodanka Lazića, vojnog ataše BiH Duška Matića, predstavnik vladajuće Narodne partije Austrije iz 22. bečkog okruga Zorana Ilić i velikog broja vernika. Akademija je počela lomljenjem slavskog kolača uz prisustvo kumova, porodice Gavrić.

Program je vodila glumica Ljiljana Blagojević, koja je bila jedini učesnik koji ne živi u Beču. Naime, prvi put posle više godina u programu su učestvovali gotovo samo umetnici koji žive u Beču. Bez gostiju iz otadžbine pokazali su da Srbi u Beču imaju kvalitetne horove, pevače i posebno decu koja neguju srpsku pesmu i kulturu.

Svetosavsku besedu održao je sveštenik Gajo Gajić koji je naglasio da su veoma bitni jedinstvo crkve i naroda i da je poruka Svetog Save bila da je najsvetija dužnost očuvanje jedinstva.
Zatim je Marija Živković recitovala o životu Svetog Save, a posle nje je nastupio Mali hor SPKD Prosvjete u Beču. U programu je učestvovao i Eparhijski mešoviti hor "Kornelije Stanković" pod dirigentskom palicom Biserke Vasić. Potom se publici predstavio i Dečji hor eparhije, a posle toga publiku je oduševio nastup pevačke grupe i narodnog orkestra iz Beča.

Svečana akademija, kako to priliči, završena je zajedničkim pevanjem Svetosavske himne, a istaknuto je i da je ovogodišnja proslava Savindana održana u godini kada Srpska pravoslavna crkva slavi 800 godina autokefalnosti.

Z. Mirković - Vesti
Duhovni početak u Beču: Prota Slobodan Milunović
Z. Mirković

Počasni gost

Počasni gost hramovne slave bio je protojerej-stavrofor Slobodan Milunović iz Minhena. On je rekao da je iz više razloga odlučio da Savindan provede baš u Beču.

- Moj duhovni početak bio je upravo u Beču 1969. godine u Hramu Svetog Save, kad sam rukopoložen od tadašnjeg episkopa Lavrentija, zbog čega sam posebno vezan za ovu crkvu i glavni grad Austrije. Takođe, nastojnik Sabornog hrama Filip Milunović je moj bratanac. Treći razlog je to što je, kada sam bio sveštenik u Diseldorfu, moj duhovni otac bio prota Dobrivoje Čilerdžić, otac vladike Andreja.

Z. Mirković - Vesti
Dečji eparhijski hor

Mađar voli Svetog Savu

U pozdravnoj reči na Svetosavskoj akademiji vladika Andrej je kazao da Svetog Savu veoma poštuju i druge nacije. S tim u vezi ispričao priču koju je nedavno čuo od veroučitelja iz Subotice, gde je jedan učenik, čiji roditelji su Mađari, tražio da pohađa pravoslavnu veronauku.

- Roditelji su ostali bez teksta i čak su dete odveli kod psihologa, a tamo je izjavio da želi na pravoslavnu veronauku jer voli Svetog Savu - kazao je episkop.

Z. Mirković - Vesti
Mali hor Prosvjete


 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online