Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
18:47
R. Lukić - Vesti A

Đaci ukrasili slavlje

Udruženje Srpsko-nemačkog prijateljstva "Nikola Tesla" i Srpska pravoslavna parohija Paderborn, zajedno su proslavili Dan državnosti Srbije - Sretenje Gospodnje i parohijsku slavu Svetog Simeona Bogoprimca.

R. Lukić
Podrška zemljacima: Đaci i muzičari iz Kasela

Proslava je počela liturgijom koju je u kapeli crkve Svetog Liborija služio sveštenik Aleksandar Perković, protonamesnik iz Kasela, a više od 120 članova Udruženja, parohijana i gostiju slavlje je nastavilo u Forumu svetog Liborija gde je sveštenik Perković osveštao slavski kolač.

- Naša deca svoj identitet mogu da sačuvaju jedino ako ih naučimo da ispovedaju svoju veru i govore maternji jezik - istakao je sveštenik Perković u svojoj besedi.

Podrška domaćinu

Domaćin ovogodišnje slave bio je Mile Ljubić, koji se pobrinuo za sveću, slavski kolač, žito i vino. Ova čast za iduću godinu pripala je Rajku Kostiću, a predsednica Udruženja prof. Ljiljana Umiljenović obećala je da će Zajednica i Rajka Kostića podržati na isti način kao i prethodnog predsednika.

Prisutnima se obratila i Ljiljana Umiljenović, profesorka srpskog jezika, koja u ovom severno-vestfalskom gradu, udaljenom 80 kilometara od Kasela, deci predaje srpski jezik i rukovodi Udruženjem "Nikola Tesla". Ona se na nemačkom jeziku zahvalila prisutnim Nemcima koji ih podržavaju, kao i svima koji su svojim dolaskom i spremanjem bogate trpeze uveličali ovaj veliki praznik Srbije i srpskog naroda.

Desetak učenika

Srpsku školu u Paderbornu redovno pohađa desetoro srpske dece, a osim kroz srpski, religiju i pevanje, profesorka Umiljenović njihovo obrazovanje dopunjuje i znanjem iz geografije i istorije.

Slavski kolač osveštao je prota Aleksandar Perković

Kulturno-zabavni program obilovao je nizom recitacija, pesama i igara koje su izveli đaci profesorke Umiljenović i veroučitelja đakona Gorana Avramovića koji ih, između ostalog, uči i horskom pevanju. Program su naročito obogatila deca iz Kasela koja su svoj program izvela uz muzičku pratnju Slobodana Tomaševića i Nebojše Pantića.

Veliku pažnju publike izazvao je i nastup malih umetnika koji su svojim recitacijama i proznim prilozima objasnili značaj slave za srpski kulturni i verski identitet. Slavlje je , potom, uz bogatu trpezu, prijatno druženje, pesmu i igru trajalo do kasnih večernjih sati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online