Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.09.2018.
19:00
R. Patković-Vesti A

Šabac "raspametio" mlade Nemce

Porodica Kaličanin je poreklom iz Šapca, a u Dortmundu žive, rade i školuju se tata Dejan, majka Jovana, kćerka Marina i sinovi Milan i Nenad. Nedavno su se sa odmora vratili u Nemačku. Već godinama imaju uobičajen program, prvo idu kući u Šabac, a onda iz Mačve putuju na more u Grčku.

Foto: Lična arhiva
Sava im draža od mora: Porodica Kaličanin

- Iako su plaže u Asprovalti prelepe boravak na moru smo već nekoliko godina sveli na samo sedam dana. Omladina posle nekoliko dana želi nazad za Šabac gde im je društvo, rodbina i familija sa kojima se samo na letnjem raspustu viđaju - priča nam Jovana Dukić-Kaličanin.
Jovana kaže da se i ona i suprug Dejan rado vrate s mora, jer svi, svako na svoj način uživaju u opuštenom druženju s rodbinom i prijateljima.

- Poseban je to osećaj i doživljaj kada sa svih strana čujete naš jezik i muziku.
Ona kaže da svako od njene dece ima svoj krug drugara.

- Veliki sin Nenad (18) ide na odmor u Srbiju sam sa društvom. Ove godine sa njim su doputovala i dva dobra drugara Nemca, David i Džem. Mladi Nemci su oduševljeni, gradom i brojnim selima u okolini Šapca. Posebno im se dopao način života i veliko poštovanje među rodbinom. Bliski porodični odnosi su nešto na šta oni nisu navikli - navodi Jovana.
Prema njenim rečima od noćnog života na obali Save u Šapcu su se "praktično izgubili" u pozitivnom smislu reči.

- Bili su i u Beogradu nekoliko puta. Tamo su u provod išli i sa malom dozom straha, od veličine grada i njegovog noćnog života.

Kćerka Marina (16) je kao i svake godine bila aktivna u rukometnom klubu Metaloplastika.
- Ona u Dortmundu trenira umetničko klizanje i u toj dispciplini je kondicija vrlo bitna, pa je svake godine priprema Bane, kondicioni trener rukometaša.

Mali Milan (11) je kao i uvek najviše vremena provodio sa svojim najboljim drugom Urošem iz Bara (deo grada) i ostalom decom iz zgrade. Saki dan su igrali fudbal, a uveče odlazili na sladololed kod "Rajka", za koji Milan kaže da je najbolji.

Uči ćirilicu zbog Srpkinja

- Ono što je najviše očaralo mlade Nemce su naše devojke, za koje su rekli sa lepe kao boginje. Jedan od naših gostiju je zbog devojka odmah počeo da uči srpski i ćirilicu - osmehujući se priča Jovana.

Prazna kuća bez Lokija

Foto: Lična arhiva
Svi žale za ljubimcem: Marina sa Lokijem

U Dortmund se nije vratila kompletna porodica Kaličanin. U Šapcu je ostao Loki, kuče koga svi smatraju punopravnim članom porodice.
- Nestao je iz dvorišta moje majke u Gospodar Jevremovoj 47. Ovde u Dortmundu nam mnogo nedostaje. Kuća je postala gluva bez njega. Zvali smo šabački azil za pse i Loki nije tamo, ali se nadamo da će biti pronađen. Ubacili smo ga u mrežu, nestalih pasa. Bili bismo mnogo zahvalni ako bi nam neko javio da ga je našao - kaže Jovana.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online