Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.03.2019.
21:14
B. Miličić - Vesti A

Ikone nas uče veri

U okviru obeležavanja Nedelje pravoslavlja, u Minhenu je gostovao ikonopisac Dražen Vračar iz Beograda i na drugom bogoslužbenom mestu u Dominikus centru predstavio svoje ikone i govorio o pobedi pravoslavlja, svetitelja i ikona. Pred oko 50 prisutnih protojerej Ilija Romić je pozdravio gosta i istakao da pravoslavna crkva obeležava Nedelju pravoslavlja i uspomenu na sabor vladika i episkopa na kome je odbačena tvrdnja ikonoboraca da je prikazivanje likova Isusa Hrista, Bogorodice, svetitelja i anđela, idolopoklonstvo. Taj događaj iz 843. godine smatra se i pobedom pravoslavlja nad ikonoborcima.

B. Miličić
Dražen Vračar pored svojih ikona

Na ovu temu govorio je i Dražen Vračar ističući da se Nedelja pravoslavlja obeležava kao jedina pobeda koja se slavi u našoj pravoslavnoj crkvi.

- Poštovanje ikona je uvek imalo veliki značaj u crkvi, jer su ikone bile organski povezane sa bogoslužbenim životom. Crkva je odredila smisao i sadržaj ikone i štitila je od raznih jeretičkih učenja i opasnosti da ikonopisanje postane svetovna umetnost. Prva ikona nastala je još za života Isusa Hrista a prve ikone pripisuju se svetom apostolu Luki i potiču iz perioda ranog hrišćanstva, odnosno pre dve hiljade godina - istakao je Vračar i dodao da je sačuvan vrlo mali broj ikona nastalih u tom periodu.

Uz napomenu da u pravoslavnoj crkvi postoji fresko slikarstvo, koje predstavlja svetitelje na malteru, odnosno zidovima hrama i ikonopisanje, koje je Dražen Vračar označio kao bogoslužbenu umetnost koja uči veri. Pored osvrta na istoriju nastanka ikonopisanja, on je posetiocima objašnjavao tehniku izrade ikona i odgovarao na pitanja.

Izlagao u Madridu, Londonu, Parizu

Dražen Vračar je rođen 1971. u Benkovcu, diplomirao je u Beogradu na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju. Učestvovao je na više od 40 izložbi u Srbiji i inostranstvu, a njegove ikone videli su posetioci izložbi u Madridu, Londonu, Parizu i drugim evropskim gradovima. Oslikao je više ikonostasa i pravoslavnih hramova i ilustrovao stručne časopise i knjige. Radi kao nastavnik likovne kulture u OŠ "Miroslav Antić"u Beogradu.

Još tri predavanja

Protojerej-stavrofor Milorad Jovanović najavio je vernicima ovog bogoslužbenog mesta još tri predavanja. Tako će u nedelju, 24. marta dr Ratko Jović profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu govoriti o postu nekad i sad. Sedam dana kasnije, 31. marta književnik i publicista Nenad Gugl predstaviće svoj roman "Umro sam u petak", a 7. aprila gost je protojerej-stavrofor dr Darko Đogo profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči koji će govoriti o izazovima savremene pravoslavne duhovnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online