Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
1
Ponedeljak 05.04.2010.
10:30
Vestionline A

Sin i otac zadužili otadžbinu

Austrija je za porobljene Srbe, naročito u 18. i 19. veku, bila zemlja slobode, a Beč i sve što se događalo oko austrijske prestonice imali su uticaja na položaj Srba i Srbije. Od Velike seobe 1690. ovde je nalazila utočište srpska omladina, posebno ona iz rasejanja, školovala se, i uspešno gradila dobru sliku o svom potlačenom narodu.

U Beču su mnogi Srbi sticali svetsku slavu ili bili ugledni građani, istraživači, naučnici, pronalazači, cenjeni trgovci. Uz vojskovođe, i Srbi drugih zanimanja "osvajali" su bečki dvor i tako obezbeđivali privilegije ostaloj "braći".

Među takvim ličnostima su bili i potomci srpskog graničara u Austriji, otac i sin Jovan i Teodor Stefanović Vilovski. Njihov uticaj se osećao i u Srbiji i u Austriji sve do početka Prvog svetskog rata.

Jovan, banatsko dete željno znanja, stigao je u Beč ubeđen da će uspeti u životu. Najpre su ga prihvatili ugledni i bogati Srbi koji su procenili da mladi banatski zemljak ispoljava naklonosti prema raznim zanimanjima, a naročito prema pisanju. Ipak se, zbog sigurne plate i dobre ponude sa carskog dvora, Vilovski odlučio da mu uniforma bude sudbina.


Upisuje u Beču Visoku vojnu školu u kojoj je brzo iskazao talenat za komandovanje. Bio je među najzapaženijim pitomcima te škole. No i tokom školovanja nije prestao da razmišlja o pisanju. Stalno je u svojoj "pomoćnoj svesci" beležio dnevne događaje, ključne momente ne samo njegove rane karijere, već i o srpskoj zajednici u Beču, koja je iz godine u godinu postajala sve brojnija i uticajnija.

Stručnjak za reke


Bibliografija stručnih i naučnih radova Jovana Stefanovića Vilovskog posvećenih vodama u Panonskoj niziji sadrži 60 jedinica, što svedoči sa kakvim je žarom, ali i znanjem ovaj čovek pristupao složenoj problematici koju je izučavao. Istovremeno, njegovi radovi pokazivali su i dokle se razvila nauka kod Srba toga doba.

Pošto je završio vojne škole sa odličnim uspehom i brojnim pohvalama, Jovan je izrazio želju da i u vojsci ostane u bliskim vezama sa svojim narodom. Carska stolica mu ispunjava želju i šalje ga u Austrijsko-srpski armijski korpus. To mu je presudno uticalo na vojnu karijeru.

Međutim, kako je vreme odmicalo, rodoljubiva svest o pripadnosti srpskom narodu bila je sve izraženija. Zbog sve smelijih izražavanja shvatanja i principa sve češće se Jovan Stefanović Vilovski sukobljavao sa austrijskim interesima. Godine 1866. donosi konačnu odluku da napusti vojnu službu.

Beč mu sa zadovoljstvom izlazi u susret i šalje ga u prevremenu penziju. Na taj način Jovanu su se otvorila vrata ka prvoj ljubavi, pisanju.
 

Omiljeni predsednik


Teodor Stefanović Vilovski bio je čovek neverovatne energije i izuzetnog obrazovanja. U nekoliko mahova biran je i za predsednika omladinskog srpskog društva "Zora" i u tom poslu je naročito bio uspešan od 1875. do 1880, kada je društvo dostiglo najveću popularnost i organizovanost.

Akademik Dejan Medaković, istraživač života znamenitih Srba u Beču, otkriva: "Pošto je Jovan Stefanović Vilovski imao važnu ulogu u mađarskoj revoluciji 1848-1849, napisao je o tome 'Knjigu sećanja' i objavio je najpre na nemačkom jeziku 1861, a dve godine kasnije i na srpskom.

Knjiga je ocenjena kao dragocen istorijski materijal." Ipak, svetsku slavu je starijem Vilovskom donelo zanimanje kojim se bavio pošto je penzionisan. Kao prvi srpski hidrolog, napisao je naučne radove o vodama Tise i Dunava, koji su ga uvrstili u najuži krug bečkih istraživača. Ubrzo potom postaje član Austrijskog geografskog društva, Naučnog kluba, Dunavskog i Afrikanskog društva, a 1886. postaje nosilac medalje Međunarodne geografske izložbe, održane te godine u Veneciji.

Proučavajući hidrosisteme Podunavlja, izradio je i desetak projekata za odvođenje suvišnih voda. Delo "Uspomene" zaveštao je Matici srpskoj, a nikada nije zaboravio i društveni rad u srpskim klubovima. U nekoliko mandata bio je predsednik Srpske crkvene opštine, a 1873. dočekao je crnogorskog knjaza Nikolu Prvog sa rodoljubivom besedom. Umro je u Beču 1902. godine.


I Jovanov sin Teodor Stefanović Vilovski rano je ušao u javni život bečkih Srba. Najpre je sa Stevanom Đuričićem 1875. godine pokrenuo u Beču časopis "Srbadija", a od 1876. do 1881. bio je vlasnik i urednik "Srpske zore". Prvo književno delo su mu "Moje uspomene", gde je živo opisao život Srba u Beču kao i rad Srpske crkvene opštine.

Potom je objavio "Dnevnik" preko koga danas znamo kako su živeli ugledni Srbi tog doba i gde su se sastajali. Na preporuku čuvenog arheologa i etnologa Feliksa Kanica primljen je Teodor za novinara u "Ajzburger algemajne cajtung". Najznačajnija dela su mu "Srbi u Austriji, Ugarskoj, Dalmaciji, Bosni, Hercegovini i Beču" i "Građani Austrije i Ugarske".

Osvrti Vilovskog na likovnu umetnost kod Srba značajni su u izučavanju razvoja srpskog pozorišta i muzičke umetnosti. Započeo je i izučavanje Beograda, ali je rukopis uništen početkom Prvog svetskog rata.

Nedelja 14.08.2011. 22:26
sjajni clanci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online