Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 05.01.2015.
15:30
Vesti A

Zaboravljeni običaji: Glavaševa glava u torbi

Danas ćemo pričati o dva zaboravljena običaja: šta je poreklo izraza "nosi glavu u torbi" i da li je rukovanje, kada je nastalo, imalo i simbolično i praktično značenje.

mybank4.me
U celom svetu je rukovanje uobičajen i najviše raširen način pozdravljanja prilikom susreta ili rastanka. A šta znači?
 

Za nekoga ko se izlaže smrtnoj opasnosti i danas se kaže da "nosi glavu u torbi", a da je malo poznato poreklo tog izraza. Kada su Turci 1815. godine pokazali knezu Milošu odsečenu glavu Stanoja Glavaša i napomenuli kako je njegova, Miloševa sada na redu, on je odgovorio: "Ja sam svoju glavu odavno metnuo u torbu, i već nekoliko vremena tuđu na svojemu ramenu nosim".

Evo kako je došlo to tog odgovora. Turci su imali običaj da presuđuju pobunjenicima i svim ostalim svojim neprijateljima tako što ih nisu ni vešali ni streljali, nego ih obezglavljivali, kako bi njihove glave mogli da nabodu na kolje i izlože na vrhu neke kule ili na gradskom bedemu. Bio je to svojevrsni znak trijumfa, ali i ubedljivo sredstvo zastrašivanja. Glavu su, do mesta gde je trebalo da bude izložena, nosili u torbi, odnosno u konjskoj zobnici koja je visila o vojničkom sedlu.

U celom svetu je rukovanje uobičajen i najviše raširen način pozdravljanja prilikom susreta ili rastanka, koje je u drevna vremena, kada je nastalo, imalo i simbolično i praktično značenje. Kada su se dva čoveka približavala jedan drugome sa ispruženom i otvorenom desnom šakom, oni su time hteli da pokazu kako u njoj ne drže oružje spremljeno za mučki napad, te da su njihove namere iskrene i prijateljske.

Za ruke je vezan i još jedan stari simbolični gest, koji se i danas koristi, a pripada sujevernim radnjama, onima čiji je cilj da se obezbedi sreća u nekom poduhvatu. To je "ukrštanje prstiju", tj. pravljenje znaka krsta tako što se srednji prst čvrsto ukrsti preko kažiprsta. U poređenju sa drugim znakovima iz bogatog i raznovrsnog "govora gestova", čije se poreklo gubi u tmini vremena, poreklo običaja ukrštanja prstiju za sreću sasvim je jasno. Ovaj gest potiče i vremena najranijeg hrišćanstva. U prvo vreme, kada su hrišćani bili u ilegali zbog okrutnih i čestih progona, oni su ovaj neupadljivi znak krsta prvenstveno su koristili za međusobno prepoznavanje, a i pravljenje znaka krsta hrišćanska je zaštita protiv đavola, dakle, protiv zle sreće.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online