Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 15.08.2016.
14:40
M. Đorđević - Vesti A

Živi štap

Kad je Sveti Sava stupio u jerusalimsku crkvu na vrata, srela ga je šljaka (štap) sama, a niko je nije nosio niti držao, pa je pred njega stala. Sveti Sava se začudi, pa zapita sveštenike, koji su u crkvi bili: - Šta znači ovo? Oni mu odgovore: - Pre nekoliko vremena živeo je ovde jedan vladika, kome je bilo ime Sava. Pri poslednjem času svoga života kazao je: - Ovu šljaku ostavite u crkvu. Iz dalekih zemalja doći će sveštenik istoga čina, kog sam i ja. Ime će mu biti Sava. Kad on stupi u ovu crkvu sama će ova šljaka njemu poći... Sveti Sava uzme tad šljaku i donese je sa sobom iz Jerusalima u Srbiju.

wikipedia.org/Anastas Jovanović
Sveti Sava kruniše Stefana Prvovenčanog

Putovao Sveti Sava lađom po vodi. Došavši pod neku obalu opazi pustinjaka, gde preskače preko jame, pa kad preskoči na jednu stranu rekne: "Ovo Bogu", a kada se povrati natrag rekne: "Ovo meni", i stalno tako. Čudeći se Sveti Sava njegovom poslu, zapita, ga, šta to radi, našto mu ovaj odgovori - da se moli Bogu. Tu ga Sveti Sava pouči kako se Bogu treba moliti, a ne kako on to čini, i nauči ga "Očenaš". Sveti Sava onda sede na lađu i ode dalje.

Čim je Sveti Sava otišao, pustinjak zaboravi molitvu, te stade trčati po vodi za Svetim Savom i vikati: neka ga još jedan put pouči molitvi, jer je zaboravio. Sveti Sava, videći da pustinjak ide po vodi kao po suvom, odgovori mu: - Kad tebe drži voda s tom molitvom, tebi bolja i ne treba. S toga se moli kao i dosad!

Uhvati Sveti Sava jagnje, pa ga hitne preko crkve. Dok je ono padalo, ovca se ne beše ni s mesta maknula. Pošto jagnje pade na zemlju na noge, Sveti Sava ga blagoslovi da prohoda odmah, čim se ojagnji. Tako je bacao i ostale životinje, pa koja je dole pala na noge, tu je blagoslovio, da odmah pođe, a koja nije, tu je osudio da prohoda tek posle duže vremena iza rođenja.

Dođe red na čoveka. Ali kad uze dete od žene, ona će mu: "Ček, Boga ti, da se ne ubije!", pa otrča na drugu stranu crkve, te dočeka dete u krilo. Sveti Sava se veoma naljuti na to, pa joj reče: "Nosićeš ga tako u krilu najmanje godinu dana". Stoga dete ne može prohodati pre godine.

Umrlo majci dete jedinče, a ona, sirota, čula za Svetog Savu, pa ga donela njemu, da ga oživi. - Oživeću ti dete - reče Sveti Sava ucveljenoj majci: - Ako mi u svetu nađeš ma i jednu kuću, u kojoj niko nikada nije umro... Zalud je nesrećna majka za dugo i dugo tražila takvu kuću, nije mogla da je nađe. Na kraju se vrati i kaže Svetom Savi. A Sveti Sava njoj: - Sad si videla, da nisi samo ti nesrećna na ovome svetu, jer nema toga koji se rodi, a da neće umreti. Bog daje, Bog i uzima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online