Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 24.04.2018.
11:00
M. Đorđević - Vesti A

Flaš Gordon u Jugoslaviji

Nasuprot velikim redakcijama, "Politici" i "Vremenu", beogradski ilustrovani časopisi "Nedelja" i "Panorama" poverenje su odmah poklonili domaćim crtačima. Prvi se oglasio Vlasta Belkić, u februaru 1935. godine, svega nekoliko meseci pošto je "Politika" objavila prvi strip iz Amerike.

pixabay.com
 

Nadahnut sasvim novim načinom realističnog prikazivanja likova iz "Detektiva Iks 9" američkog crtača Aleksa Rejmonda, on je objavio u "Nedelji" prvi kaiš svog stripa "Avantura detektiva Harija Vilksa". Priča je izlazila u nastavcima još neko vreme, iako je bila slabog kvaliteta. Ipak, Belkić je ostao zabeležen kao prvi autor modernog srpskog stripa, čime je otvorio put novim crtačima.

Krajem marta 1935. budući čuveni crtač Đorđe Lobačev i njegov kum Vadim Kurganski stvorili su za "Panoramu" kriminalističku priču "Krvavo nasledstvo", potpisujući se pseudonimima Džordž Strip i Vladimir Cilić.

Nije prošlo ni pola godine od pojave američkog "Detektiva Iks 9", strip je već postao redovan deo skoro svih prestoničkih listova. Čitaoci su s nestrpljenjem iščekivali nastavke doživljaja ne samo ovog detektiva, nego i drugih junaka, stranih i domaćih. Izdavači su bili iznenađeni brzinom kojom je novotarija sticala popularnost, pa su počeli da razmišljaju kako se sve strip može predstaviti.

Tako je već aprila 1935. u Beogradu pokrenut prvi list samo za stripove, koji je nagovestio stvaranje nove izdavačke oblasti, izuzetno plodne u godinama koje su dolazile. List je jednostavno naslovljen sa "Strip", što svedoči o tome da je nova reč, samo pola godine od njene prve upotrebe, postala opštepoznata na Balkanu. Časopis je izlazio redovno nešto više od jedne godine, sve do juna 1936. i imao je više od 60 nastavaka.

Donosio je "Zrak smrti" kumovskog tandema Lobačeva i Kurganskog, ali i doveo u Jugoslaviju još jedno delo Aleksa Rejmonda, slavnog junaka Flaša Gordona, koji se i danas ubraja u remek-dela devete umetnosti. U "Stripu" je objavljena i prva parodija, upravo na Rejmondovog "Detektiva Iks 9", iz pera Nikole Tišćenka. Bila je tu i "Istorija abisinske dinastije" Nikole Navojeva, i još mnoštvo početničkih radova budućih majstora stripa.

Car Dušan u crtežu

Zanimljivo je da su Lobačev i Kurganski radnju svog stripa smestili u domaću sredinu, Beograd i Dubrovnik, što je redakcija "Panorame" isticala u najavi: "Jedan izvanredan događaj iz našeg života - na jedan potpuno amerikanski način." Nešto kasnije, "Politika" je od 1936. svakodnevno u nastavcima štampala "Hajduk Stanka" koji je crtao Lobačev, a 1938. i njegovu "Ženidbu cara Dušana", stvarajući polako kod novinskih čitalaca u Srbiji naviku na novi medij.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ko je gospodin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online