Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.04.2018.
08:11
Z. Marjanović - Vesti A

Hitovi za sva vremena

Bez obzira na to kakvu muziku volimo da slušamo, ako ćemo biti iskreni, malo je onih, posebno među našim ljudima u svetu, koje bar ponekad ne dotaknu reči pesama narodne muzike. To nam se ponekad desi na slavljima, kad smo setni i tužni, onda kada smo ostavljeni ili ostavljamo, kada sedimo sami za kafanskim sltolom, kada nam se desi nešto lepo u životu što bismo da podelimo sa drugima ili jednostavno kad nam je samo do slušanja muzike.

Z.Marjanović
Najbolje pesme napisao u kafani Takovo: Atanasije Taso Savić

U tim trenucima mislimo na sebe i na ono što nam se dešavalo, ili što nam se dešava, ali nikada ne razmišljamo o ljudima koji su napisali tekst za neku pesmu koju bismo da čujemo ponovo. Jedan od tekstopisaca čije su reči pretočene u pesmu jeste i Atanasije Taso Savić iz Kruševca kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih tekstopisaca u srpskoj narodnoj muzici.

Zato, kad čujete pesme "Jedna lasta ne čini proleće", "Svirajete noćas samo za nju,"Jednom sam i ja voleo", "Nosila je prsten moje majke", "Zovite me gospodine"... znajte da je u dubokoj senci tih pesma upravo Taso Savić.

- Pisanjem tekstova za pevače narodne muzike se bavim decenijama i iza mene su do sada, najveći hitovi koje su pevali Toma Zdravković, Lepa Lukić, Šaban Šaulić, Sava Radusinović, Radiša Urošević i mnogi drugi i te pesme će nadživeti i mene i pevače koji ih pevaju. Ne bih mogao da izdvojim pesmu za koju bih rekao da je najbolja jer takvu ocenu mogu da daju samo vreme i slušaoci - ističe Savić.

Piše i poeziju

Iako u dubokoj senci pevača koji pevaju njegove pesme, Atanasije Savić je veoma ponosan sa svoje hitove u narodnoj muzici bez koji ne može da prođe nijedno veselje u Srbiji.
- Ponosan sam i na svoju poeziju, a posebno na pesmu koju sam posvetio Vladislavu Petkoviću Disu kojeg smatram pesnikom nad pesnicima srpskog pesništva - kaže Savić.
 

Mnogi misle da nema ništa lakše od toga da se napišu reči za narodnu pesmu, a mnogo je i onih koji su skloni da potcenjuju tekstopisce narodnih pesama.

- Nije to baš tako. Pisanje pesme je trenutak. Ne može čovek da ustane ujutru i da kaže da će danas napisati pesmu koja će biti hit, ili to bar nije slučaj sa mnom. Tekst pesme napišete u trenutku dok sedite za kafanskim slolom, na ulici, u autobusu, dok se spremate da spavate, dok nešto radite što nema nikakve veze sa muzikom... Jer, pesma mora prvo da se rodi i da sazri u čoveku, pa tek onda da se prenese na papir - kaže Tasić i dodaje:

- Naravno, ima raznih tekstopisaca, ali, što se mene tiče, ja ne pišem tekstove za pesme koje će trajati mesec-dva i onda biti zaboravljene. Naprotiv, pišem pesme za sva vremena i do sada sam, to je lako proveriti, napisao sam hitove koji će nadživeti i mene i pevače koji ih pevaju. Uostalom, zar za to nije najbolji primer moja pesma "Svirajte noćas samo za nju", koja je jedna od pesama koja je obeležila pevačku karijeru Tome Zdravkovića - ističe Atanasije Savić koji se i danas, iako u godinama, ne odvaja od papira i olovke jer nikada ne zna kada će se pesma roditi.


 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online