Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.02.2012.
14:47
RTS A

Počinje trka za Oskara

Devet ostvarenja "nada se" ove godine Oskaru u kategoriji "Najbolji film". Najviše šansi imaju "Igo" Martina Skorsezea i "Umetnik" Mišela Azanavičijusa, dok se, prema mišljenju kritičara, zlatnoj statueti najmanje može nadati Spilbergov "Ratni konj".

Foto: Ilustracija
 

Najvažniji događaj u šou-biznisu jeste, svakako, ceremonija dodele Oskara, koja će ove godine 84. put okupiti ono najbolje što Holivud i kinematografska industrija imaju da ponude.

Pripreme za ovo glamurozno veče, koje će se tradicionalno održati u "Kodak teatru", u nedelju, 26. februara, u Los Anđelesu, polako se privode kraju.

Ono što je već sada poznato jeste da će svečanost voditi američki komičar Bili Kristal, a da će među zvezdama koje će pobednicima predavati zlatne statuete biti Tom Kruz, Hali Beri, Tom Henks, Anđelina Džoli, Kris Rok, Penelope Kruz, Bredli Kuper, Kameron Diaz, Dženifer Lopez i Ema Stoun.

Za glavnu nagradu – Oskara za najbolji film, ove godine umesto 10 takmičiće se devet ostvarenja, od kojih najviše nominacija imaju Igo Martina Skorsezea (11) i Umetnik Mišela Azanavičijusa (10).

Dečiji avanturistički film Igo, inspirisan romanom Brajana Selznika "Izum Igoa Kabrea" (The Invention of Hugo Cabret), priča je o dečaku koji tridesetih godina prošlog veka živi na železničkoj stanici u Parizu i misterioznom vlasniku prodavnice igračaka.

To je prvi Skorsezeov film snimljen u tri-de tehnici, za koji je slavni reditelj dobio svoj treći Zlatni globus za režiju, kao i nagradu za najbolje ostvarenje godine po izboru američkog Nacionalnog odbora kritičara.

Ako je suditi po priznanjima koje je dosad osvojio – Zlatni globus, nagradu američkih kritičara, nagradu Udruženja američkih producenata i nagradu Britanske filmske akademije (Bafta), možda najozbiljniji kandidat za Oskara jeste francuski film Umetnik (The Artist).

Ovo crno-belo ostvarenje, koje nas vraća u zlatno doba "nemog" Holivuda, romantična je priča o glumcu čija se karijera naglo prekida sa dolaskom zvučnog filma.

Jedan od favorita je i porodična drama Potomci Aleksandera Pejna, u kome Džordž Kluni glumi čoveka koji se trudi da održi porodicu na okupu, dok mu žena leži u komi, u bolnici.

Da film ima dobru startnu poziciju, svedoči činjenica da je osvojio Zlatni globus za najbolje ostvarenje u kategoriji drame.

Još jedno ostvarenje kojem se daju velike šanse za osvajanje zlatne statuete je drama Služavke, u režiji Tejt Tejlor. Reč je o filmu čija se radnja odvija u Misisipiju šezdesetih godina prošlog veka i koji govori o diskriminaciji i izrabljivanju crnaca u bogataškim kućama američkog Juga.

Ekstremno glasno i neverovatno blizu Stivena Daldrija, priča o dečaku koji je izgubio oca u terorističkom napadu, 11. septembra 2001. godine u Njujorku, takođe, važi za jednog od ozbiljnih kandidata, posebno zbog tematike na koju su Amerikanci izuzetno osetljivi.

Film okuplja i značajnu glumačku ekipu u kojoj su Tom Henks, Sandra Bulok, Maks fon Sidou, Džejms Gandolfini i Vajola Dejvis.

Tu su još i Ponoć u Parizu Vudija Alena, romantična komedija o scenaristi koji mašta da napusti Holivud i postane ozbiljan pisac, u kojoj malu ulogu ima i prva dama Francuske Karla Bruni Sarkozi, kao i sportska drama Formula uspeha Beneta Milera, u kojoj Bred Pit igra menadžera bejzbol tima sastavljenog od igrača autsajdera.

U trci za Oskara je još jedno ostvarenje u kojem Bred Pit ima glavnu ulogu - Drvo života Terensa Malika, svojevrsna oda životu, koja će 24. februara u Beogradu otvoriti i jubilarni 40. Fest.

Priča o prijateljstvu dečaka i konja, Ratni konj, velikog holivudskog majstora Stivena Spilberga je poslednji među devet nominovanih ostvarenja. Ovoj epskoj avanturi, čija se radnja odvija u ruralnoj Engleskoj i Evropi za vreme Prvog svetskog rata, kritičari uglavnom daju najmanje šanse za osvajanje Oskara.

Dilema o tome koji je najbolji film u protekloj godini biće razrešena za manje od sedam dana, a i ako bude iznenađenja, to svakako neće nikog iznenaditi, jer je i to jedna od tradicija dodele Oskara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online