Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.10.2016.
06:11
D. Petrović - Vesti A

Gluma kao eliksir mladosti

Odlazak u penziju za većinu ljudi znači ulazak u treće doba, povlačenje u kuću i gubljenje kontakata s poslom kojim su se nekada bavili

M. Karović
Vitalan: Miodrag Radovanović Mrgud

Ali, ovo ne važi za glumce koji često i u poznim godinama igraju na sceni ili glume u filmovima i održavaju mladalački duh. Vlasta Velisavljević (90) nedavno je ponovo oduševio publiku u predstavi "Hamlet" i bacio u zasenak čak i Nebojšu Glogovca.

- Šta bih drugo mogao da radim osim da glumim? Da ne radim, mislim da bih umro - iskren je Vlasta koga kolege obožavaju.

Tokom svog bogatog i uspešnog života preživeo je nemački logor, kliničku smrt, Goli otok i danas svaki dan dočekuje sa osmehom.

Mira Banjac (87) spada u red najvećih srpskih glumica koja je svojim ulogama obeležila srpsku kinematografiju. I danas radi punom parom, snima filmove i serije.

- Volim da radim, posao me drži živom. Kad više ne budem mogla da glumim, uvenuću kao biljka i umreti - rekla je jednom prilikom Mira, koja je glumačku karijeru započela daleke 1949. godine. Nikad se ne žali i sve stiže, pa je u poslednje vreme imala pune ruke posla - od angažmana u seriji "Sinđelići" do uloga u filmovima "Stado" i "Rekvijem za gospođu J".

Čuveni Toma

Toma Kuruzović proslavio je juče 86. rođendan. Poslednjih godina manje ga zovu da radi, ali on se ne predaje. Iako ga publika pamti po raznim ulogama, malo se zna da je on i uspešan reditelj. Režirao je više od 40 pozorišnih predstava, adaptirao je i dramatizovao dela Petra Kočića, Branka Ćopića, s kojim je i drugovao više od tri decenije sve dok čuveni pisac nije izvršio samoubistvo. O tragedijama Toma retko priča jer, kako kaže, ionako ih je previše oko nas. Pojavljuje se u filmu "Braća po babine linije" Radoša Bajića.

Miodrag Radovanović Mrgud (87) karijeru je započeo još kao student 1952. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Glumio je u brojnim filmovima i serijama, a pored glume ima još jednu strast - rad s drvetom.

- Volim da pravim biblioteke, drvene ormane, a sve radim uz pomoć starih alata. Ako negde treba vaditi most iz reke, i to bih radio za opšti spas - rekao je jednom prilikom Radovanović.
Renata Ulmanski (86) hrabro gazi kroz život, ikao je sve bliže desetoj deceniji života. Iako je odavno u penziji, i dalje glumi, a pedantno je izračunala da je tokom gotovo sedam decenije karijere igrala u više od 2.000 predstava!

- Aplauzi su čudo. Pamtim tri aplauza. Nikada neću zaboraviti kada smo u JDP igrali "Skakavce" i usred scene sam dobila aplauz. Drugi je bio na Sterijinom pozorju, gde sam sa Ljubom Tadićem igrala "Korene", kad se stuštio aplauz. Treći sam dobila dok sam tumačila malu ulogu učiteljice u logoru. I dobijem aplauz i uzvike "Bravo, Renata!" - ispričala je jednom prilikom čuvena glumica.

Vitez glume

Tanasije Uzunović (74) je najmlađi iz ove garde glumaca, ali i najviše angažovan, iako je zvanično u penziji od 2005. godine. Osim po brojnim pozorišnim ulogama, glumio je u više od 50 filmova i TV drama, a igrao je u seriji "Komšije". Publika ga, ipak, najviše pamti po maestralnoj ulozi Rajka Maleševića u seriji "Moj rođak sa sela".
- Rajka sam hteo da predstavim onako kako doživljavam srpskog seljaka. Ne kao umazanog ratara sa čačkalicom u ustima, već sam tražio da budem u tradicionalnoj, srpskoj nošnji. Štaviše, svakog jutra na snimanju morala je da me čeka čista, bela košulja - pričao je kasnije Tanasije.
Pored brojnih glumačkih nagrada koje je osvojio, Uzunović nosi i titulu Vitez glume. Odluku da mu se dodeli ovo laskavo priznanje jednoglasno je pre godinu dana doneo žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti na Zlatiboru gde mu je ovo priznanje i uručeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online