Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
08:07
Ž. Marković - Vesti A

Svet saznaje istinu o Kosovu

Nedavno je u restoranu Fereveldli u Farvajdu blizu Vajningena, vlasnika Ranka Aćimovića, održana projekcija filma "Kosovo momenat u civilizaciji", režisera Borisa Malagurskog za koji je scenario pisao Miloš Ninković. Pre projekcije, sopranistkinja Danijel Bjelica je otpevala himnu "Bože pravde", a potom su se publici obratili Snežana Janković, ambasador Srbije u Bernu, režiser Malagurski i sveštenik Simeun Prodanović iz Ciriha.

Ž. Marković
Snežana Janković sa kolegama iz ambasade, organizatorima i režiserom

Film koji snimljen s namerom da se onemogući Kosovu da uđe u Unesko (uspelo se u tome) je zbog velikog interesovanja, pogotovo mladih ljudi, prikazan dva puta. U oba navrata sala je bila dupke popunjena, sve zajedno više od 600 gledalaca.

Posle obe projekcije režiser Malagurski se obraćao publici i ukratko govorio o problemima koje je imao, pre svega kako mu je Haradinaj pretio smrću ako prikaže film. On je zahvalio svima na dobrom dočeku, pogotovo organizatorima: Zajednici Srba u Švajcarskoj na čelu sa predsednikom Draganom Gavrićem, Savezu srpskog folklora u Švajcarskoj na čelu sa Nenadom Milenkovićem i Kulturnom udruženju Prosvjeta. Na kraju je Malagurski rekao da je u Švajcarskoj bila najbolja organizacija prikazivanja ovog filma od svih njih u nizu po celoj Evropi i svetu.

- Najveći uspeh nam je taj što je Istraživački centar Kongresa SAD pomenuo da je film imao uticaja da Kosovo ne aplicira za Unesko prošle godine, to nam je bio cilj i ostvarili smo ga - izjavio je za "Vesti" režiser Boris Malagurski.

Snimali dok se Albanci svađaju

- Srpska baština na Kosovu nije samo naša, ona je i deo civilizacijske baštine i danas je ugrožena. Hteli smo da pokažemo istovremeno lepotu manastira koji su pod zaštitom Uneska, ali i da ukažemo na to da ih godinama ugrožavaju albanski ekstremisti.

Prilikom snimanja smo bili vrlo pažljivi, znali smo da je najbezbedniji momenat da uđemo na Kosovo i Metohiju da snimamo neposredno posle njihovih izbora, zato što su tada albanske obaveštajne službe prezauzete špijuniranjem albanskih političara ko će s kim u koaliciju da bi se bavile Srbima. Snimali smo deset dana i bilo je vrlo naporno, bukvalno od jutra do mraka smo radili, noću smo pregledali materijal, arhivirali... - otkrio nam je Malagurski detalje o snimanju dokumentarca.

On je rodom iz Subotice, godinama je živeo u Kanadi, a sada živi u Beogradu.

- Kao što sam i rekla, otvarajući ovaj događaj, mislim da je film dragocen prilog istini o tome šta se događa na Kosovu i Metohiji. Film je prikazao svu lepotu i vrednost naše kulturne baštine i upozorio na to koliko je ona i dan danas mnogo godina posle završetka rata na Kosovu ugrožena od albanskih ekstremista. Zbog toga smatram da mi svi treba da, poučeni ovim filmom, širimo istinu o tome šta se događa na Kosovu i Metohiji, ističemo da naša kulturna baština tamo ne pripada samo nama nego pripada i celoj Evropi i čitavom svetu, jer ona to svojom lepotom i vrednošću apsolutno zaslužuje - izjavila je ambasadorka Snežana Janković.

Obezbeđenje

Organizatori su za ovu priliku angažovali 12 pripadnika obezbeđenja, takođe je bilo regulisano parkiranje, a bila je obaveštena i policija koja je povremeno dolazila u obilazak.

Prikazivanju filma prisustvovali su i Zoran Jeremić, generalni konzul Srbije u Cirihu, Karl Ekštajn, počasni konzul Ruske federacije u Švajcarskoj, predstavnici brojnih srpskih klubova u Švajcarskoj, članovi Moto klubova Vukovi i Serbijan bajkers, a bilo je gostiju i iz susedne Austrije i Nemačke.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online