Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
19:44
Vestionline A

"Trudimo se da ispoštujemo istoriju, ne smemo da se igramo ni u kom smislu"

Vojnici u čojanim bluzama, šarenim vunenim čarapama i opancima, previjeni ranjenici i medicinske sestre u dugim plavim uniformama našli su se danas među metalnim krevetima improvizovane bolnice iz vremena Velikog rata, kao deo seta za film "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" koji se snima u kasarni "Topčider".

youtube.com/Slovo juga

Reč je o projektu produkcijske kuće "Zilion film", na čijem čelu se nalazi glumac Lazar Ristovski, koji je naveo da je snimanje filma do pola završeno, te da su snimljene najteže scene na Staroj planini, kao i one koje se odnose na Kolubarsku bitku i povlačenje srpske vojske preko Albanije.

Realizaciju filma podržala je Vlada Srbije, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dali su značajan doprinos njegovoj realizaciji angažovanjem vojnika, obezbedjivanjem mehanizacije, vozila, vojničkih rekvizita, kao i neophodne opreme za logističku podršku tokom snimanja.

- Trudimo se da ispoštujemo istoriju, istorijske činjenice i istorijske likove, jer ovo je tema s kojom ne smemo da se igramo ni u kom smislu zato što je emotivno pamćenje srpskog naroda vrlo važno i vrlo živo, bez obzira što je sto godina prošlo od Velikog rata. Svako u srpskoj familiji ima nekoga ko je ostao negde na Kolubari, Ceru ili tokom povlačenja preko Albanije pa imamo i obavezu prema tim ljudima i prema istoriji - istakao je Ristovski.

On je, govoreći o pomoći Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i ministra odbrane, istakao značaj te pomoći, bez koje bi, kako kaže, bilo teško sprovesti projekat.

- To na neki način i pripada Vojsci, jer ono je bila srpska vojska, ovo danas je srpska vojska, a negde između je kralj. Mislim da je ta pomoć Vojske Srbije velika i adekvatna i po mom mišljenju razumljiva - naveo je Ristovski.

Reditelj Petar Ristovski kazao je da se ekipa projekta potrudila, imajući u vidu našu bogatu istoriju pre Prvog svetskog rata i Prvi svetski rat, da "iskreno i pošteno dočara likove i heroje koji su se tada borili i ratovali za našu slobodu".

- Mi na neki način pokušavamo da odužimo dug prema njima tako što ćemo se boriti praveći ovaj film - istakao je reditelj i dodao da cela ekipa sa velikim entuzijazmom pristupa radu na projektu.

Inače, film "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" zasnovan je na motivima romana Milovana Vitezovića "Čarape kralja Petra", priči o čuvenim vunenim čarapama u kojima je kralj umro.

Ta priča je inspirisala glumca i producenta Lazara Ristovskog, koji u filmu igra lik kralja Petra Prvog, da kroz svoju sedmogodišnju pripremu projekta prikaže njegov lik kao čoveka koji pati za svojom zemljom i koji se preispituje o neophodnosti žrtava nastalim tokom Velikog rata.

Planirano je da snimanje filma traje do jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji. Premijera filma "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" planirana je za 11. novembar u Sava centru, na dan potpisivanja Mirovnog sporazuma u Prvom svetskom ratu, dok je emitovanje 10 epizoda istoimene serije zakazano za početak naredne godine.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković nedavno je sa saradnicima prisustvovao snimanju scena filma i serije "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" na lokaciji u okolini Ripnja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online