Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.12.2018.
20:42
S. Đurić - Vesti A

Met Dilon stiže na Mećavnik

Za nagrade će se takmičiti 21 film, a jedan od gostiju biće i holivudski glumac, koji će studentima održati radionicu.

N. Đurović
Emir Kusturica

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji se od 11. do 16. januara 12. put po redu održava u Drvengradu, na Mokroj gori, otvoriće dokumentarni film Emira Kusturice "Pepe, jedan uzvišeni život" posvećen bivšem urugvajskom predsedniku Hozeu Muhiki.

A na radost svih, posebno pripadnica ženskog pola, na Mećavnik će sleteti i holivudska zvezda Met Dilon, koji će održati radionicu studentima. U njegovu čast biće prikazan kultni film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa.

- Moram da napomenem da Dilon dolazi sa devojkom - rekao je u šali osnivač festivala Emir Kusturica.

On je dodao da svetske zvezde vole da dođu na Mećavnik i da se uvek dobro provedu.

- Kada ih pozovem prvo pitaju gde. Znate, u ovom svetu sve je u kreditima, duhovnim, prijateljskim, a činjenica da dođu takve zvezde je jedna vrsta kredita i uzajamnog poštovanja. Na kraju su svi srećni i svi nas preporučuju, zato što je Mećavnik izlet iz jednog sveta, kulturološki azil koji sakuplja ljude po slobodnom izboru. Problem je u tome što veliki festivali postaju tržišni centri koji će jednog dana biti šoping molovi jer će se prodavati živo i mrtvo meso, što oni sad i rade. Na Mećavniku je zadržan jedan donkihotovski idealizam kada je u pitanju film, gde se ljudi jednostavno raduju. Kada pogleda dobar film čovek je radostan, a izabrati dobar od 713 prijavljenih nije lako - kaže slavni reditelj.

EPA/IAN LANGSDON
Dolazi sa devojkom: Met Dilon

On je dodao i da su festivali sigurna kuća filmovima.

- Naša scena je opterećena prigodnim filmskim događajima koji nemaju svoju autorsku disciplinu jer takva nije podstaknuta da bi autori obrađivali socijalne i egzistencijalne aspekte koje su nekad filmovi imali. Šta će sa filmom biti to niko ne zna. Zato negujemo mlade autore koji veruju u to da neće morati sve da snimaju samo kao reklame i ono što nameće mejnstrim.
Kusturica kaže da je u jednom trenutku osetio da je žrtva koju je filmu davao bila preko svake mere izražena.

- Shvatio sam kako je zapravo pravljenje filma u stvari jedno dranje kože. Stvarati film je veliki napor i ta čuda, strepnje i sve kroz šta prolazite su me navele da se okrenem muzici. Međutim, shvatio sam da se moram vratiti filmu i ovom festivalu. Magija Kustendorfa je u ambijentu.

Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Broznano jaje takmičiće se 21 film, čiji su autori mladi režiseri iz Srbije, BiH, Makedonije, Švajcarske, Australije, Norveške, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Turske i Filipina.

Ovi filmovi izabrani su među 718, koliko je pristiglo na konkurs, a o njima će odlučivati međunarodni žiri, koji će činiti ruska glumica Dijana Požarskaja, francuski režiser Tankred Ramon i srpski izdavač Slobodan Despot. U okviru programa "Retrospektiva velikana", biće prikazani filmovi "Vestern", "Sećaš li se Doli Bel" i "Dragstor kauboj" kada će osim Dilana gostovati i glumci Slavko Štimac i Serđi Lopeze.

U programu "Novi autori" biće dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića "Ti imaš noć", a u okviru pratećeg programa biće predstavljen film "Devojke u igri" Aline Skšeševske.

Galsko selo

Ministarstvo kulture pomoglo je Kustendorfu ove godine sa 208.000 evra (25 miliona evra), a ministar Vladan Vukosavljević istakao je važnost ovog festivala, koji je nazvao tektonskim događajem za kulturu i ceo svet.

- Prošle godine sam Kusturicu uporedio s hajdukom Stojanom, ove godine bih ga uporedio sa Asteriksom i Obeliksom i malim galskim selom koje se bori protiv velikih i jakih Rimljana koji u ovom slučaju predstavljaju Holivud i komercijalnu industriju filma. Njihov čarobni napitak je to vrelo istinske kulture i umetnosti - rekao je ministar.

Muzički program

Svake večeri nakon projekcija i radionica koncerti muzičkih grupa upotpuniće noćni život Kustendorfa. Ove godine gosti su Orkestar narodne muzike braće Advahov Valeriju i sastav Kaskaval & Kristi Traktor (orkestar od skoro 40 muzičara) iz Moldavije, Vinicio Kaposelo, najpopularniji etno-rok muzičar iz Italije, holandsko-srpski ansambl Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend sa 15 harmonikaša i jednim trubačem, kao i grupa Kal i Bilja Krstić i Bistrik.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online