Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.10.2010.
12:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Umetnici poboljšavaju komšijske odnose

Poslednjih nekoliko godina srpski glumci postali su glavni junaci hrvatskih TV serija, dok njihove kolege iz Hrvatske igraju zapaženije uloge u srpskim filmovima. Kao nekad u vreme bivše Jugoslavije umetnici rade bez prepreka, ne doživljavaju neprijatnosti na snimanjima, a problem ne predstavlja ni jezik, jer najčešće glume Beograđane koji žive u Hrvatskoj.

Glumca Maja Noveljić-Romčević sa mlađim kolegom Nenadom Stojmenovićem prva je srpska glumica koja je igrala jednu od glavnih uloga u hrvatskoj sapunici "Ljubav u zaleđu" pre pet godina.


- U vreme kada sam dobila ponudu da radim u Hrvatskoj nije bilo lako doneti odluku. Do tada nijedna srpska glumica nije radila tako nešto i bilo je prirodno da imam mnoge dileme, strepnje i strahove, jer mi je mnogo toga bilo nepoznato. S druge umetničke strane, za mene je to bio veliki izazov i šansa koju nisam želela da propustim - priseća se Maja. Ona je igrala u 175 epizoda, koje su snimljene šest meseci, ali ona posebno hvali saradnju i druženje sa hrvatskim kolegama.


- Bio je pravoslavni Božić i iz Beograda su mi stigli muž i sin. Od osoblja hotela u kome sam bila smeštena dobila sam posebnu čestitku, a na recepciji me je čekao paket u kome je bila torta, flaša vina i puno raznih đakonija. Moje kolega su na taj način poželeli da se osećam kao kod kuće i uživam sa svojom porodicom - priča Maja i dodaje da zarada zavisi od obima posla, a da su za glumce najisplativije serije od 100 i više epizoda bez obzira u kojoj se državi snimaju.


- Takve serije zahtevaju veći broj sati i naporniji rad, pa često nemate vremena da potrošite novac dok ne završite posao, pa onda honorar izgleda slađi i veći. Iz iskustva znam da su honorari u Srbiji bolji, ali se retko snimaju veće serije. Često sam slušala od novinara, a i od prolaznika na ulici da sam ja više uradila za hrvatsko-srpske odnose nego svi političari do tada.


Branislav Lečić koji je bio angažovan u hrvatskoj kriminalističkoj seriji "Urota" smatra da su glumci doprineli povezivanju bivših jugoslovenskim republika.
- Mi smo prvi pokrenuli neku vrstu razmene i na taj način su doprineli da ljudi budu opušteni i da se smiri napetost. Radio sam u Zagrebu, u Istri, Sloveniji, Crnoj Gori... Kulturni prostor bivše Jugoslavije sve više postaje zajednički što je dobro za sve nas. A, što se tiče honorara sve zavisi od posla do posla. Može biti loše i kod nas, ali i u Hrvatskoj, tako da nema pravila. Visina honorara najviše zavisi od produkcije i da li je u pitanju serijski program, film ili pozorište. Najviše se zarađuje na televiziji, dok su rad na filmu i pozorištu jeftiniji - kaže Lečić.
 

Najskuplji - Katarina i Nikola


Karatina Radivojević, koja igra u seriji "Najbolje godine" (ima oko 160 epizoda) trenutno je najplaćenija srpska glumica u Hrvatskoj. Ona zarađuje 500 evra po snimljenoj epizodi, pa kako se pohvalila medijima od honorara u ovoj seriji može da kupi manji stan u Beogradu.

 

Cenovnik za glumce u Hrvatskoj, kao i u Srbiji je šarolik i zavisi pre svega od popularnosti. Najplaćeniji hrvatski glumac je Ivo Gregurović (igrao u seriji "Jesen stiže dunjo moja") koji dobija 1.500 evra po epizodi. U Srbiji najskuplji glumci su Nikola Kojo i Miki Manojlović, koji ne žele da pričaju o svojim honorarima, ali nema sumnje da njihov angažman košta nekoliko hiljada evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online