Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.08.2013.
21:47
Beta A

Manastir Banjska obeležio 700 godina postojanja

Manastir Banjska kod Zvečana, zadužbina Stefana Uroša II Nemanjića, obeležio je danas 700 godina postojanja arhijerejskom liturgijom koju je služio mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije, u prisustvu sveštenstva i monaštva eparhije Raškoprizrenske i mnogobrojnih gostiju.

Sreća zbog velikog jubileja, ali i tuga zbog lošeg stanja "po lepoti nadaleko čuvene svetinje"
 

Posle sečenja slavskog kolača episkop Raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije rekao je da taj značajan jubilej opominje da se radujemo, jer smo dočekali tako veliki jubilej, ali i da tugujemo jer je "po lepoti nadaleko čuvena svetinja" u lošem stanju.

Vladika Teodosije je istakao da su i 1313. kao i 2013. godina vremena teška za crkvu, narod i državu, ali da obnovom Banjske možemo da obnovimo i sebe.

Mitropolit Amfilohije rekao je da je Kosovo i Metohija "glava Lazareva" i da bi Srbija bez te glave bila "bezglava, ili u najmanju ruku Beogradski pašaluk".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin je rekao da postoje i zemaljska i nebeska Srbija, "koja se jedna u drugoj ogledaju i jedna u drugoj traže oslonac i opravdanje svog postojanja".

"Sedam vekova su Srbi razapeti između dve velike zemaljske istine, između pravde koja je na njihovoj strani i između sile koja nikada nije na njihovoj strani. Razapeti u ovih sedam vekova dokazali smo da možemo da opstanemo, da postojimo i da se ne zastidimo svog postojanja", rekao je Vulin i poručio da je "potrebno da i koračamo jedni uz druge i kada ne mislimo isto, da Kosovo i Metohiju volimo isto i kad ne mislimo isto, da razumemo da smo uvek na istoj strani i da Kosovo i Metohija nikada neće biti bez svoje Srbije, kao što i Srbije ne može biti bez Kosova i Metohije".

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je da je Banjska, kakva je danas, slika i prilika Srbije u kojoj živimo.

"Lako ćemo se materijalno obnoviti ako krenemo duhovno da se obnavljamo", rekao je Selaković.

Proslava 700 godina manastira Banjske završena je muzičko-scenskim prikazom "Banjsko zlato" u kojoj su pored glumice Jasmine Stoiljković, koja je i autor, učestvovali glumci Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Dejan Cicmilović, Miško Rakočević, kao i KUD "Kopaonik" iz Leposavića.

Za prisutne je priređen i slavski ručak.

Prisustvovali su i ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Marijana Andrić i drugi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online