Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 15.05.2016.
22:50
Vestionline A

Evropski mediji bruje: Ovo je bila najpolitizovanija Evrovizija ikada

Ovogodišnji pobednik Eurosonga je Ukrajina, a pobednička pesma, kako je priznala i sama pevačica Džamala, nosi i političku poruku. I dok pobednica poručuje da svima želi mir i ljubav, evropski mediji konstatuju da je ovo bilo najpolitizovanije finale ovog takmičenja ikada.

Reuters
Pobednica izbora za pesmu Evrovizije: Džamala

Pesmu pod nazivom "1944" napisala je sama Džamala, a ova balada govori o sovjetskom proterivanje Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata.

"Pesma predstavnice Ukrajine, koja je Tatarka s Krima, protumačena je kao kritika ruske aneksije tog poluostrva 2014. godine, a finale ovogodišnje Evrovozije ocenjeno je kao najpolitizovanije do sada", piše Gardijan.

Džamala je uoči održavanja Evrovozije rekla da bi njena pobeda značila da su Evropljani "spremni sa čuju o bolu drugih ljudi", a pošto joj je uručen trofej na muzičkom takmičenju pozvala je na "mir i ljubav".

Pevačica u pesmi "1944" govori o sovjetskoj deportaciji svog naroda, inspirisana pričama svoje prababe koja je doživela tu tragičnu epizodu sovjetske istorije.

"Kada stranci stignu, dođu kod vas, sve vas pobiju i kažu mi nismo krivi, nismo krivi", glasi prva strofa. Sećanja na taj užas oživela su, kako je navedeno, "ruskom aneksijom Krima marta 2014": Tatari su pritvarani, njihove kuće su pretresane, a liderima njihove zajednice je zabranjen ulazak na tu teritoriju. 

Rusija je protestovala protiv učešća Ukrajine na takmičenju za Pesmu Evrovoizije zbog "politizacije" teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja koji zabranjuje "reči, govor ili gest političke ili slične prirode". Evrovizija je međutim procenila da je tekst "istorijske" prirode i odobrila pesmu.

Međutim, govoreći o tekstu svoje pesme "1944", Džamala je uoči finala, rekla da se "naravno radi i o 2014. godini".

- Ove dve godine su mnogo pojačale tugu u mom životu. Zamislite - kreativna ste osoba, pevač, ali dve godine ne možete da odete kući. Viđate svog dedu na Skajpu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posetiti. Šta bi trebalo da uradim, samo da pevam fine pesme i da zaboravim na to? Naravno da ne mogu to da učinim - rekla je Džamala u telefonskoj izjavi za "Gardijan" uoči finala Evrovizije.

Primajući trofej na takmičenju, ona je zahvalila Evropi i poželela dobrodošlicu u Ukrajinu.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2016. 23:41
Одавно сам престала да гледам ову срамоту од Евровизије ( Евросонга ), од када су почели да побјеђују неке финске, сатанске маске, аустријски пе-дери......Ово ср*ање нема ама никакве везе ни са М од музике већ је дебело исполитизован фестивал који је најпаметније да се прекине и да га нема, јер ово је једна брука и срамота !!!
Ponedeljak 16.05.2016. 00:57
Nisam gledao taj "spektakl" a sada znam da sam jedino propistio nerviranje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online