Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
06:30
RTV A

Koliko možete da zaradite od Jutjuba?

Zapravo ima, ali... Potrebno je, kao i u svaki ozbiljniji posao, uložiti značajno vreme i novac.

pixabay.com
Nije lako zaraditi od Jutjuba

Domaći jutuberi izbegavaju da kažu koliko ustvari zarađuju od svojih Jutjub kanala. Sva priča se vrti oko toga kako je to unosan posao za koji se pojedinac ne treba previše truditi i koji će nakon određenog vremena doneti profit vlasniku Jutjub kanala. Što bi rekao narod "hleba bez motike", odnosno zarada bez truda.

Internet je doneo revoluciju u gotovo svim oblastima ljudske delatnosti a posebno u načinu poslovanja. Mnoštvo različitih hobija i interesovanja su postali lakše dostupni zahvaljujući internetu, a takođe internet je mnogima postao stalno mesto zaposlenja i izvor prihoda. Jedan od takvih fenomena interneta je i Jutjub i jutjuberi.

Svetski jutjuberi, za razliku od domaćih, imaju pre svega ogroman broj pregleda svojih video snimaka kao i sabskrajbera(pretplatnika) na lični Jutjub kanal. Višemilionski pregledi jednog video zapisa postavljenog na lični Jutjub kanal zaista mogu doneti određeni profit koji se nekad računa u milionima dolara.

Nekoliko je parametara kojim Jutjub klasifikuje uspešnost jutjubera. Posebno se vrednuju pregledi video zapisa, posebno vreme provedeno na kanalu jutjubera a posebno pretplatnici, šerovanje snimka i ostalo. Sve to daje konačnu cenu ili vrednost pojedinog jutjubera na toj društvenoj mreži.

Najbolji domaći jutjuberi u proseku zarađuju oko 4 000 dolara mesečno, ali njih nema mnogo. Većina domaćih jutjubera zarađuje od 60 do plafon 500 dolara mesečno, a mnogi toliko zarade tek na godišnjem nivou. Sem direktne zarade od Jutjuba, većina domaćih jutjubera pokušava zapravo da se domogne sponzorstva određenih preduzeća, brendova i kompanija, koji na žalost ovim klincima najčešće daju svoje proizvode kao poklone da bi dobili reklamu na njihovim Jutjub kanalima, ređe pak ako jutjuberi zaista imaju dobru posećenost sponzori pored poklona plaćaju prezentaciju svojih proizvoda.

Obzirom da sam start jutjuberskog posla podrazumeva izvesna ulaganja u opremu za snimanje, rasvetu, pa i reklamni materijal ukoliko se žele privući sponzori ili se jutjuber bavi tutorijalima, malo je onih koji se odluče da se ozbiljno počnu baviti ovim poslom. Recimo da je početno ulaganje za ozbiljniji biznis na Jutjubu oko 500 evra. Većina mlađe populacije, koja zapravo i čini jutjubere u Srbiji prosto nema ova sredstva.

Ne postoji jasna klasifikacija jutjubera po vrsti video sadržaja koji postavljaju, jer obično oni prelaze se jedne na drugu vrstu ili se paralelno okušavaju u nekoliko oblasti. Tako recimo jutjuberi koji postavljaju političke sadržaje često skliznu u satiru i skečeve. Domaći jutjuberi su uglavnom mlađe generacije u proseku od 15 godina do 25 godina i njihov opseg zanimanja ide od skečeva preko tutorijala do gejmera i promotera nekog brenda ili modnih trendova. Najpoznatiji politički jutjuber kod nas je svakako Malagurski sa velikim brojem pratilaca na svom jutjub kanalu i mnoštvom video sadržaja. Muđa ili Pavle Vuksanović je gejmer koji postavlja svoje avanture kroz video igre na Jutjub ali povremeno snimi i po koji skeč. Bogdan Lalović iz Čačka sa kanalom SerbianGamesBL je takođe gejmer. Leštarić Aleksandar iz Novog Sada se bavi tutorijalima. Milica Perić, takođe iz Novog Sada postavlja skečeve, igrice ali ima i svoj Ženski kutak u kome prezentuje određene proizvode. Milan Inić isto iz Novog Sada vođa je Jaserštajn ekipe jutjubera koja je do sada snimila preko 300 video klipova pretežno skečeva.

Kod mnoštva domaćih jutjubera može se primetiti da nisu preterano elokventni pa ni kreativni niti umeju da zainteresuju publiku, te se veći deo video klipova svodi na ponavljanje određenih fraza, bez jasne poruke a često i bez ikakvog smisla, krajnje banalno i dosadno. Najuspešniji naši jutjuberi su pre svega oni koji imaju ideje i umeju da se izraze, makar toliko da jasno prezentuju šta žele video klipom.

Pored slabe kreativnosti i lošeg obrazovanja ono što dodatno otežava domaćim jutjuberima bolje pozicioniranje na toj društvenoj mreži a samim tim i bolju zaradu jeste jezička barijera. Jezički ograničeni na region manji od eks Jugoslavije u kome se populacija progresivno smanjuje, domaći jutjuberi nemaju neki izgled na uspeh u budućnosti. Upotrebom engleskog jezika bi se ova barijera prevazišla no za neko bolje pozicioniranje na Jutjubu nije dovoljno samo poznavanje engleskog jezika nego i svetskih trendova pa i brendova koji su spremni da sponzorišu jutjubere.

Jutjuberi su još jedan internet fenomen i deo globalne internet kulture, na čiji izazov je naša omladina spremno odgovorila i u koji se uspešno uključila. No zbog opšteg socijalnog stanja u društvu malo je onih koji će uspeti da izdvoje dovoljna sredstva da se profesionalno počnu baviti ovim poslom. Treba imati u vidu da Jutjub i uopšte društvene mreže polako preuzimaju primat od tradicionalnih medija i da postaju ozbiljno sredstvo informisanja kako kod nas u Srbiji i regionu tako i u svetu. Ulaganjem u omladinu koja je već svakako bavi ovim poslom ili nastoji da se bavi, država bi imala višestruke koristi, kako u ekonomskom smislu tako i u medijskom i propagandnom u kome je do sada većinom gubila bitke.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Novi besplatni sadržaj Jutjuba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online