Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
06:30
Vestionline, tportal.hr A

Oprez: Na crnom tržištu lozinki svaka četvrta je prava

Na crnom tržištu je dostupno 1,9 milijardi ukradenih korisničkih imena i lozinki. Sa svakom četvrtom lozinkom moguće je upasti u neki drugi korisnički račun na Google-u, pokazalo je nedavno istraživanje.

pixabay.com
Birajte pametno lozinke koje koristite na internetu 

Istraživači iz kompanije Google i Univerziteta Berkli objavili su rezultate istraživanja o tome da li ima neke "koristi" od lozinki koje je moguće kupiti na crno. 

Njihovi zaključci su zabrinjavajući. Između sedam i 25 odsto ukradenih lozinki moguće je upotrebiti za preuzimanje kontrole nad drugim korisničkim nalogom u Google-u. Hakeri isprobavaju sve lozinke nadajući se da će naleteti na neku koja se često koristi. 

U prilog im ide i loša navika velikog broja ljudi da često koriste istu lozinku za više internet servisa. Zahvaljujući tome dovoljno je upasti u slabije čuvani servis i potom ga upotebiti za upad u sistem s boljom zaštitom. 

Na to nije imun ni osnivač i direktor Facebook-a Mark Zukerberg, koji je koristio istu lozinku za pristup svojim korisničkim nalozima na Twitteru i Pinterestu, a koje je prošle godine nakratko preuzeo hakerski tim OurMine. Među njihovim žrtvama bili su i i glavni direktor Google-a Sundar Pičai, glumac Čening Tatum i šef tehnike Amazona Verner Vogels.

Tehnologija se nije menjala godinama

Istraživači su takođe proučavali i specifične oblike zlonamernog softvera korištenog za fišing i potajno beleženje šta žrtva napada kuca (tzv. keyloggeri kao što su HawkEye i Cyborg Logger). 

Alati za fišing se koriste za ubacivanje linkova u lažnu e-poštu koji vode na lažne strane i koriste neopreznost za krađu korisničkih imena i lozinku. Procenjuje se da je 12,4 miliona potencijalnih žrtava takvih alata. 

Veliki broj razvojnih programera prodaje i distribuira te vrste malvera, ali tehnologija na kojima počivaju nije se menjala još od sredine 2000-ih.

Kako možete da se zaštitite?

Kompanije i pojedinci na raspolaganju imaju nekoliko jednostavnih koraka za zaštitu. 

Prvi je aktiviranje dvostepene provere, koja će od vas tražiti unos posebne lozinke koja će vam obično stići SMS-om kako biste se ulogovali. 

Preporučuje se korištenje alata za upravljanje lozinkama (password manager), iako ni oni nisu sasvim imuni na hakerske napade i upade. Ipak, korisni su zato što stvaraju nove nasumične lozinke za svaku web stranu, pa ako hakeri upadnu u jedan nalog, neće im baš biti otvorena vrata i na drugom. 

Nemojte koristiti jednostavne lozinke, kao što su 123456 ili abc123. Osmislite snažnu lozinku, koja će se sastojati od barem osam znakova i kombinovati slova i brojeve. Takođe, ne koristite istu lozinku za više internet servisa, piše Business Insider.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online