Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.02.2018.
05:30
b92.net, Vestionline A

Koliko kriminalci plaćaju vaše lične podatke na "Dark Webu"?

Podaci poput korisničkih imena i lozinki za brojne servise poput mejlova, Facebooka, Twittera, Netflixa, podaci o bankovnim karticama, vozačkim dozvolama, pasošima i slično tražena su roba na internetu, i na Dark Webu hakeri i onlajn kriminalci plaćaju velike sume novca da se domognu tih informacija.

pixabay.com
Hakeri i kriminalci plaćaju velike sume novca za lične podatke

Sigurnosni stručnjaci kompanije Experian objavili su, na osnovu podataka s Dark Weba iz protekle dve godine, najtraženije podatke među hakerima i kriminalcima, kao i njihove cene. 

Svote koje se najčešće plaćaju za podatke iznose od jednog do 2.000 dolara.

Za jedan dolar prodaju se podaci o identifikacionom broju (social security broj u SAD) i uopšteno korisnička imena i šifre za nefinansijske servise. 

Ovakvi podaci, odnosno korisnička imena i šifre za servise za plaćanje poput npr. Paypala kupuju se po ceni od 20 do 200 dolara, dok se informacije o kreditnim ili debitnim karticama plaćaju od 5 do 110 dolara - cena s CCV brojem skuplja je za 5 dolara, a za 15 dolara više prodaju se i ostali podaci o banci koja je izdala te kartice. 

Podaci za pretplatničke servise prodaju se po ceni od 1 do 10 dolara, 20 dolara koštaju informacije o vozačkoj dozvoli, dok za 30 dolara može da se dobije paket informacija o korisnicima (identifikacioni broj, adresa i drugi hakerima zanimljivi podaci). 

Malo veće sume potrebno je izdvojiti za informacije o diplomi (između 100 i 400 dolara), medicinskim podacima (do hiljadu dolara, u zavisnosti o kakvim je podacima reč), dok se najbolje kotira američki pasoš koji se na Dark Webu plaća između 1.000 i 2.000 dolara. 

Ono što je važno napomenuti jeste da je veliki broj prevara počinjen upotrebom podataka ukradenih pre dve do šest godina, tako da je izuzetno važno menjati šifre i koristiti složene šifre.

Takođe, treba biti vrlo oprezan kada su u pitanju podaci koji se objavljuju na društvenim mrežama.

Ako imate otvoren profil na Facebooku i objavljujete mnogo informacija, samo na osnovu toga mogu da se saznaju podaci o rođendanima vas i vaših bližnjih, o imenima dece, adresi na kojoj stanujete i brojni slični podaci kojima nije mesto na internetu, naročito ne na javnim profilima na Facebooku, prenosi FoxNews.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online