Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
00:30
R. Lukić - Vesti A

Izum Srbina osvojio Nemačku

Na upravo završenom Obrazovnom sajmu Didakta 2018 u Hanoveru, među 840 izlagača, uglavnom inovatora, pojavio se i naš zemljak Dean Ćirić (32), šef obrazovno-proizvodne kompanije Fabmaker iz Braunšvajga. On i njegov tim na sajam su izašli sa svojim trodimenzionalnim printerom fabmaker 1 koji su, kako su "Vesti" već pisale, usavršili s grupom saradnika sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu i Univerziteta iz Getingena.

Vesti
Dean Ćirić (u sredini) sa timom na sajmu Didakta 2018.

Ćirić je kompaniju osnovao 2013. i već se tri puta pojavljivao na Cebitu u Hanoveru, a ovo mu je drugi izlazak na Didaktu, sajam novih, futurističkih pedagoško-didaktičkih programa, zasnovanih na vrhunskoj digitalnoj tehnologiji. Izlagači proizvode digitalna nastavna sredstva i istovremeno organizuju obučavanje kadrova koji treba da ih uključe u škole, naučne institucije i proizvodne procese u privredi.

Ćirićev tim, na istom štandu sa partnerima Vestermanom i TU Braunšvajg, predstavio se 3D printerom fabmaker 1, koji je kao nastavno sredstvo u Nemačkoj, već ušao u mnoge škole i fakultete. Grand Hendrik Tone, novi ministar za kulturu i obrazovanje Donje Saksonije, koji ih je posetio, bio je oduševljen njihovim fabmakerom 1 i obrazovnim konceptom koji su razradili i usavršili vrhunski stručnjaci, na čelu sa prof. dr Gabrijelom Graube, članom njihovog Naučnog saveta.

Pristupačna cena

Usavršeni Ćirićev printer fabmaker 1 je pet do deset puta brži od standardnog, ima bolju rezoluciju, a modeli koje proizvodi mnogo su jeftiniji. Fabmaker 1 je izrađen u dve varijante. Varijanta za obrazovanje košta 2.600 evra, a varijanta za privredu, nešto rustikalnija, košta 5.000 evra.
Printera od 20.000 do milion evra na nemačkom tržištu ima sasvim dovoljno, ali ih je veoma malo s cenom ispod 20.000 evra, pa uspehu printera našeg zemljaka, osim tehničkih prednosti, svakako doprinosi i pristupačna cena.

- Digitalni mediji ušli su u sve pore društvenog života, a donose korenite promene u međusobnom komuniciranju, sistemima rada i učenja. Trodimenzionalni štampači u SAD su već uveliko ušli u škole i na fakultete. Nemačka je što se tiče digitalnih nastavnih sredstava i metoda na samom početku i mi smo tu videli svoju šansu. Konstruisali smo štampač fabmaker 1, koji smo veličinom i cenom prilagodili širokoj upotrebi, naročito u školama, fakultetima i privredi - kaže za "Vesti" Ćirić.

Đaci prave automobile

Đaci srednje škole u Bad Cvišenhanu (Donja Saksonija) Fabmakerom 1 proizveli su senzor za prašinu koji košta samo 50 evra. U Ahenu (NRV) su počeli sa delovima, a sada rade na izradi celog elektroautomobila. Gimnazija u Nojminsteru (Šlezvig-Holštajn) razradila je program Formula 1 i uskoro počinju proizvodnju malih modela ovog čuvenog automobila za trke.

Fabmaker 1: Sa trake upravo silazi automobil

Fabmaker u Ćirićevom rodnom Volfenbitelu nedaleko od Braunšvajga već ima osposobljenu grupu učenika koja je osnovala svoje đačko udruženje 3D4U, koje i starije podučava kako da štampačem fabmaker 1 naprave modele za sebe.

Kompanija Fabmaker, inače, zajedno sa partnerom, izdavačkom kućom Vesterman širom Nemačke održava seminare za primenu i uključivanje 3D štampača u nastavne programe.

Ćirić, koji je poreklom iz Mačve, u Beogradu već ima saradnike koji bi ovo novo tehnološko dostignuće, ako to država Srbija odluči, mogli postepeno da uvedu i u srpske škole.

Koreni iz Mačve

Deanovi roditelji u Nemačku su došli 1971, otac Ljubiša iz Mačvanskog Prnjavora, a majka Božica iz Pećnik Ilove u Republici Srpskoj. Dean je rođen 1986. u Volfenbitelu kod Braunšvajga. Posle završene gimnazije studirao je finansije, a nakon jednogodišnjeg "dosadnog" zaposlenja u banci, na fakultetu u Getingenu strudirao je i diplomirao ekonomiju. Tokom studija zainteresovao se za trodimenzionalne štampače, a 3D fabmaker 1, rezultat je višegodišnjeg i istraživačkog rada kojeg je delio sa studentom mašinstva Krisom Tropeom. Tema Ćirićevog diplomskog rada bila je "Unapređivanje privrednog poslovanja novim tehničkim dostignućima".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online