Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
01:30
A. Vučićević - Vesti A

Turisti vole neobične grobnice: Lusteri od kostiju

Kult mrtvih prisutan je svuda u svetu i ne predstavlja ništa neobično. Ipak, neke grobnice širom sveta izdvajaju se svojom veličinom ili impozantnošću. Predstavljamo vam najpoznatije. Pećine Lemo u Indoneziji obiluju veoma nebičnim i jezivim grobnicama usečenim u stene. Narod Toradža ima običaj da mrtve sahranjuje u grobnicama koje liče na domove, sa sve prozorima i balkonima, kako bi mrtvi imali komfor u zagrobnom životu. Tu se mogu videti i skulpture pokojnika.

wikipedia.org/Pudelek (Marcin Szala)
U gradiću Kutna Hora u Češkoj skeleti žrtava kuge "krase" zidove

Mauzolej Anitkabir u Turskoj je mesto na kome počivaju kosti osnivača turske države Mustafe Kemala Ataturka. U okviru kompleksa, nalazi se Put lavova i bulevar dugačak preko 700m duž kog su postavljeni različiti kipovi lavova koji su simboli turskih plemena koja su se udružila da osnuju državu. Sedlačka kosturnica u Češkoj naizgled je neugledna kapela u u gradiću Kutna Hora. Tu se nalaze kosti na desetine hiljada žrtava kuge. Skeleti u uznemirujućim položajima krase zidove crkve, a od kostiju su napravljeni lusteri i nameštaj.

Spomenik ljubavi

Jedna od najpoznatijih svetskih grobnica, Tadžmahal nastala je u 17. veku. To je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Indiji. Kada je na porođaju umrla Ardžumand, supruga Šaha Džahana, mogulskog kralja Indije, on je naredio da se u znak sećanja na nju podigne najvelelepniji mauzolej. Okružuju ga vrtovi i fontane, a sama unutrašnjost je puna prelepih duboreza.

Telo Vladimira Iljiča Lenjina nalazi se u samom srcu Moskve, na Crvenom trgu u mauzoleju od mermera naslonjenim na zidove Kremlja. Osmislio ga je sovjetski arhitekta Aleksej Ščusev za jedan dan, a izgradnja je trajala samo tri dana. Lenjinovo telo je balsamovano tajnim rastvorom, a stotinu godina nakon njegove smrti izgleda i dalje netaknuto.

U kulturi starog Egipta zagrobni život zauzima centralno mesto. Piramide u Gizi su vrhunac obožavanja grobova. izgrađene su u 26. veku p. n. e, a u njima se nalaze ostaci mnogih faraona.

Ove veličanstvene grobnice su vekovima bile najveće građevine na svetu. Njugrejndž u Irskoj jedna je od najstarijih grobnica na svetu. Osim što su tu odlagani posmrtni ostaci drevnih irskih plemena, prostorije su postavljene tako da budu u liniji sa sunčevim zracima, zbog čega se smatra da je ova grobnica imala ulogu u duhovnim obredima.

Ćele-kula

I Srbija ima svoju najpoznatiju grobnicu. Iako nije zapravo grobnica, definitivno je najveća građevina kod nas napravljena od posmrtnih ostataka. U njoj su završili delovi leševa ratnika iz Prvog srpskog ustanka koji su poginuli u Bici na Čegru 1809. godine. Kako bi se osvetio Srbima za teške gubitke koje su naneli turskoj vojsci, Huršid-paša, poslat u Srbiju da suzbije pobunu, na ulazu u Niš je sazidao kulu u koju su ugrađene lobanje poginulih srpskih ratnika. Za svaku donetu glavu plaćao je pozamašnu svotu. Ugrađene su 952 lobanje u spoljašnji zid, kako bi narod koji prolazi mogao da vidi kako će proći ako se usprotive turskoj vlasti. Ostaci kule sa 58 lobanja nalaze se u skromnoj kapelu u naselju Trošarina u Nišu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online