Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.03.2018.
01:30
Vestionline, kurir rs A

Ovih 10 namirnica morate da imate na tanjiru: Snižavaju holesterol, čuvaju vam srce...

Zdravlje srca zahteva izbegavanje brze i prerađene hrane, ali ne samo to. Pravilnim odabirom onoga što jedete možete sniziti nivo holesterola, krvni vritisak i izbeći različite vrste upala.

pixabay.com
Hrana koja vas štiti: Ovih 10 zdravih namirnica veoma su povoljne za vaše srce

1. Ovas i ječam

Ove žitarice sadrže posebno vlakno - beta-glukan, koje u ishrani ima mnogo pogodnosti za ljudsko zdravlje. Beta-glukan, prema istraživanjima, povoljno uteče na imunitet i predstvalja korisnu zaštitu za pacijente podvrgnute zračenju i hemoterapiji. Jedna od njegovih važnijih uloga je i snižavanje holesterola, koje je od posebne važnosti za zdravlje srca.

2. Losos i deblje ribe

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma važne za zdravlje srca. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama su: losos, tuna, haringa, kao i rakovi.

3. Tamno lisnato povrće

Zelena salata, spanać i kelj bogati su vitaminima A, C, E i K, i sadrže antioksidanse koji pomažu oslobađanju toksina iz organizma. Zbog velike količine kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, ovo povrće je veoma važno kada je zdravlje srca u pitanju.

4. Orašasti plodovi i semenke

Nesoljene semenke i orašasti plodovi imaju mnogo kalijuma, magnezijuma i drugih minerala koji su poznati saveznici u snižavanju krvnog pritiska. Orasi, pekan orasi, bademi, laneno seme, makadamski orasi i lešnici su veoma dobar izbor. Orasima imaju visok udeo omega-3 masnih kiselina.

5. Repa

Repa sadrži puno azot-monoksida, pa pomaže otvaranju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska. Studija sprovedena u Australiji, pokazala je da je kod muškaraca i žena, koji su ispitivani, u roku od šest sati značajno snižen sistolni (gornji) krvni pritisak, nakon unosa 500 grama (dve i po šolje) soka od repe.

6. Avokado

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association pokazalo je da zamena zasićenih masnoća jednim avokadom dnevno može da dovede do smanjenja krvnog pritiska i do 13,5 miligrama po decilitru.

7. Maslinovo ulje

Zasićene masne kiseline su glavni sastojak mediteranske ishrane. Ona poboljšava zdravlje srca i mozga, smanjuje rizik od raka dojke i povećava dugovečnost.

8. Mahunarke

Nijedan spisak hrane dobre za srce ne bi bio potpun bez mahunarki: svih vrsta pasulja, sočiva, leblebija i crno-crvenih grašaka.

9. Mlečni proizvodi snižene masnoće

Iako se može činiti pomalo čudnim to što se mlečni proizvodi nalaze u spisku vrhunskih zdrave hrane za srce, naučnici navode da sir i jogurt mogu biti od pomoći kod smanjenja krvnog pritiska.

10. Uravnotežena ishrana sa niskim procentom natrijuma

Stručnjaci, generalno, tvrde da se treba fokusirati na zdravu hranu svih vrsta i boja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online