Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 09.09.2014.
08:00
Srna A

Rusi preko DNK-a otkrivaju kancer pre nego što se aktivira

U ruskim domovima zdravlja ubuduće će biti omogućena rana identifikacija raka - ruski naučnici stvorili su metodu lečenju putem DNK koja otkriva kancer u situaciji dok on još nije počeo da se ispoljava!

Naučnici iz Novosibirska pronašli su način za super rano dijagnostikovanje raka, a osnovu čini tehnologija kompanije "EpiDžin".

Način za super rano dijagnostikovanje raka: Otkriju se, pa isključe geni koji su krivi za nastanak raka (Foto: Ilustracija)
 

Metoda se zasniva na analizi DNK. Rak se ne razvija ukoliko su aktivni određeni geni. Njihovo "isključivanje" govori o tome da u organizmu nešto nije u redu i omogućava dijagnostifikovanje onkološke bolesti.

Gen ne treba analizirati u potpunosti – dovoljne su svega dve-tri molekule DNK.

Naučnici iz Novosibirska otkrili su ferment uz pomoć kog se može otkriti isključeni gen i odrediti od koje konkretno vrste raka pacijent boluje.

Rezultati testa mogu biti gotovi za nekoliko sati, a može da ga obavi svaki dom zdravlja.

Dovoljno je da pacijent obavi uobičajenu analizu krvi na koju ga upućuje internista. Iz krvi se izdvaja DNK, obrađuje fermentom i dolazi se do standardne reakcije koja se može obaviti u svim laboratorijama.

U ovoj metodi glavna je super rana dijagnostika, jer se promene u genima i njihovo "isključivanje" odvijaju u ranoj fazi, kada se bolest još ni na koji način ne ispoljava.

Jasno je da je mnogo jednostavnije izaći s njom na kraj u ovom slučaju, nego ukoliko se sa lečenjem počne kasnije.

Ovaj način lečenja se razlikuje od poznate metode onkoloških markera u koju lekari više nemaju posebno poverenje - navode ruski mediji.

Onkomarkeri su određene vrste belančevina koje se pronalaze u krvi čoveka. Međutim, ove molekule belančevina mogu imati kako bolesni, tako i zdravi ljudi. Jednostavno, njihova koncentracija je individualna stvar. Za uspostavljanje dijagnoze to nije dovoljno, potrebna su preciznija istraživanja. A test-sistem novosibirskih naučnika može da uspostavi upravo dijagnozu i nije mu potrebna dodatna provera.

Test-sistemi slične vrste postoje i uspešno se koriste i u inostranstvu. Međutim, kako je istakao rukovodilac kompanije "EpiDžin", sličnost je samo u usmerenosti na genetsku analizu. A samu analizu Novosibirci obavljaju drugačije – ne hemijskom metodom kao Amerikanci, već uz korišćenje fermenta, što predstavlja bitnu prednost.

Ruska kompanija koristi fermentsku metodu. Ona se zasniva na jedinstvenom fermentu koji je otkriven baš u toj komopaniji. Ova metoda obavlja se u epruveti. Vrlo je pouzdana i za nju nije potrebna dodatna oprema. Glavno je to što je u poređenju sa američkom tri do četiri puta jeftinija.

Kompanija "EpiDžin" je već dobila patent za uspostavljanje super rane dijagnostike raka koji je dostupan preko interneta. Za konačnu doradu test-sistema biće potrebno izvesno vreme, ali će on 2017. godine biti dostupan za komercijalnu upotrebu, tvrde izumitelji.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 09:12
Samo napred, braco.
Utorak 09.09.2014. 09:45
Pa to mogu samo Rusi !
Utorak 09.09.2014. 09:59
E Rusi.A kod nas treba tići i do najobičnijeg andola,a tek DNK.Kod nas je to za 2božje miljenike".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online