Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.02.2017.
00:30
webtribune.rs A

Ova biljka uništava ćelije raka za 16 sati, a raste svuda po Srbiji

Na svakih 5 kancerogenih ćelija koje tipična doza hemoterapije pogađa, jedna normalna ćelija se takođe uništava. To je samo početak kada se govori o opasnostima tradicionalnih metoda lečenja kancera.

pixabay.com
Lek za mnoge boljke, a ćelije raka uništava: Pelin

Ohrabrujućih vesti ipak ima - otkriveno je da slatki pelin ima antikancerogena svojstva. Postoje hiljadu supstanci prirodnog porekla koje doktori ignorišu, a koje uništavaju isključivo kancerogene ćelije. Nedavna studija je otkrila da slatki pelin može ubiti i do 12.000 kancerogenih ćelija na svaku zdravu ćeliju.

Prema istraživanjima objavljenim u jednom izdanju Life Sciences, artemisinin - derivat biljke pelin koji se koristi u kineskoj medicini - može da ubije 98 odsto ćelija raka za manje od 16 sati.

Slatki pelin je biljka puna moćnih antikancerogenih terpena poput limonena i B-pinena i kvercetina koji svi sadrže antiupalna dejstva, ubijaju kancerogene ćelije i pospešuju imunitet.

Istraživanja pelina 

Šta znači ovaj pronalazak

Čuveni kineski hemičar Tu Juju je 2015, godine osvojio Nobelovu nagradu za medicinu, za svoje otkriće ekstrakcije iz pelina za lečenje groznica, a možda čak i malarije. Ovo daje dokaz naučnicima sa Univerziteta u Vašingtonu da pelin između ostalog poseduje i jak antikancerogeni efekat, te da u kombinaciji sa gvožđem čini lek koji bi predstavljao veliki napredak u toj grani medicine.

Univerzitet u Vašingtonu je otkrio da specijalno super-koncentrisano jedinjenje slatkog pelina i gvožđa može biti preko hiljadu puta efikasnije od hemoterapije u targetiranju isključivo kancerogenih ćelija. To jedinjenje je najefikasnije kod raka dojke.

Razvijeno od strane profesora bioinženjerstva Henrija Laja, navodi se da slatki pelin i gvožđe u kombinaciji se ponašaju poput trojanskog konja i stvaraju "aktiviranu bombu“ kancerogenim ćelijama.

Sličnu studiju o lekovitim efektima pelena sproveo je Politehnički univerzitet u Vorsteru i oni su otkrili da pelin reaguje sa gvožđem kako bi stvorio slobodne radikale koji ubijaju ćelije. Povećan unos gvožđa kod ćelija dovodi do toga da su one tad podložnije slobodnim radikalima koje stvara pelin.

Laj sa Univerziteta u Vašingtonu navodi da trenutno dostupni lekovi najčešće ciljaju na specifične oblike raka. Ova komponenta utiče na generalnu karakteristiku kancerogenih ćelija - visok sadržaj gvožđa.

Ćelije raka dojke naročito mogu ponekad da sadrže i do 15 puta više receptora gvožđa i zbog toga je mešavina gvožđa i pelina toliko efikasna kod ovog tipa kancera.

Još uvek je, pak, debata u toku o tome na koji način bi trebao da se koristi pelin da bi se izvukla njegova lekovita svojstva. Naučnici na Vorsteru tvrde da je dovoljna sama biljka (u odnosu na ekstrakt) da ubije kancerogene ćelije i ponaša se kao antagonistički agent za receptore estrogena kod raka dojke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online