Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
00:30
b92.net, Vestionline A

Ova biljka odličan je saveznik u borbi protiv raka

Mladi luk koristan je za prevenciju i lečenje brojnih zdravstvenih tegoba - od bezazlenih poput bola u grlu ili prehlade, sve do težih, kao što su srčana ili kancerogena oboljenja. Osim što doprinosi bogatijem ukusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom udelu vitamina K.

Tu su još i vitamin E i vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

Od minerala koje sadrži ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom kao i neki vredni, a ređe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, flora i kobalta.

Kvercetin je još jedan dragoceni sastojak mladog luka.

Ovaj biljni pigment iz grupe flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protivupalno dejstvo.

Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće, i mladi luk sadrži značajan udeo vlakana - u 100 g sadržai 2,6 g vlakana.

Sprečava rak

Odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka.

Jedno italijansko istraživanje objavljeno u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" pokazalo je značajno smanjenje rizika od raka kod osoba čija je ishrana sadržala veće količine luka.
Druge studije otkrile su da žene koje konzumiraju dva ili više obroka luka nedeljno imaju 60 odsto manji rizik od raka endometrijuma.

Šta to čini ovu namirnicu tako snažnim borcem protiv raka?

Sumporna jedinjenja u mladom luku smatraju se zaslužnim za prevenciju raka, zahvaljujući svojim snažnim protivupalnim svojstvima.

Takođe, brojne studije pokazale su da kvercetin i drugi flavonoidi takođe imaju snažno antikancerogeno dejstvo.

Mladi luk smanjuje i upale

Spomenuti kvercetin, najpoznatiji i najvredniji sastojak luka, ima moćna antiupalna svojstva. On posebno blagotvorno deluje kod svih upalnih procesa i oboljenja prouzrokovanih njima, poput artritisa.

Već stotinama godina mladi luk se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje svih vrsta otoka. U tu svrhu mladi luk je potrebno nekoliko minuta prokuvati i što sitnije ga naseći ili samleti u blenderu, po želji mu dodati malo usitnjenog đumbira, a zatim sve posoliti i dobro promešati. Ova smjesa se potom umota u tkaninu i stavlja u obliku obloga na mesto otoka.

Čuva zdravlje očiju

Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Usled nedostatka vitamina A može se razviti ulkus rožnjače, noćno slepilo kao i drugi poremećaji vida.

Redovna konzumacija ove namirnice može da zaštiti ćelije oka od oštećenja i spreči pojavu makularne degeneracije, tvrde stručnjaci s Univerziteta "Maryland Medical Center".

Brine o kostima i zubima

Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u ishranu može da bude od velike koristi za zdravlje kostiju.

Vitamin K obilno je prisutan u ovom povrću i pomaže telu da iskoristi kalcijum, minerala koji je preko potreban za održavanje gustine kostiju.
Vitamin C podstiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može da prouzrokuje poremećaje mišićno-koštanog sistema.

U mladom luku nalazi je i fluor, mineral koji doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zuba.

Bakar takođe čuva kosti i zglobove, a pojedina istraživanja pokazala su da može da pomogne u prevenciji osteoporoze kod žena.

Održava zdravlje srca

Materije koje sadrži mladi luk pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i sprečavaju začepljenje krvnih sudova i trombozu.

Za zdravlje krvnih žila naročito su značajna sumporna jedinjenja iz mladog luka koja mogu da sprečenastanak kardiovaskularnih bolesti, visoki krvni pritisak, kao i srčani i moždani udar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online