Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.06.2017.
05:30
S. Janković - Vesti A

I Brazilcima lopta kroz noge

Na pitanje koji je bio prelomni trenutak na putu ka tituli svetskog prvaka u fudbalu (za igrače do 20 godina), većina bi rekla da je to bio pobednički gol koji je Nemanja Maksimović postigao u 118. minutu finalne utakmice protiv Brazila. Ali Veljko Paunović, selektor tog tima, danas trener američkog kluba Čikago Fajer, koji je selekciju Srbije doveo do istorijske pobede i osvajanja titule - misli da je neki drugi momenat bio onaj ključni.

EPA/John Cowpland
Znali da proslave uspeh: Veljko Paunović na rukama igrača

Pri tome, on ne misli uopšte na finalni meč odigran 20. juna 2015. godine, već na događaj koji se zbio dva dana ranije.

- Posle naše pobede u polufinalu, mi smo naravno proslavljali taj uspeh onako kako samo mi umemo - kazao je naš stručnjak novinaru sajta Svetske fudbalske federacije (FIFA). - Ali, u tri sata ujutru sam rekao igračima i stručnom štabu da je vreme za spavanje: "Okej, to je bilo to, zabava je završena. A sad ponovo na posao!".

Slavimo zajedno

- Moji igrači i ja smo i danas u stalnom kontaktu. Četujemo, slavimo rođendane i radujemo se uspesima svakoga od njih. A godišnjicu titule osvojene na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu slavimo zajedno i onda prepričavamo naše lepe uspomene iz tih dana - poverio se Veljko Paunović na sajtu FIFA.

- Bilo mi je tada jasno da su svi oni bili zadovoljni onim što smo već postigli plasmanom u finale. Ulazak u samu završncu Svetskog prvenstva smatran je za neverovatan uspeh, naravno i u samoj Srbiji - kazao je Paunović.

Jasan cilj: Hoću zlato!

- Međutim, ja sam nisam želeo da se time zadovoljim, ali ni da moji igrači budu zadovoljni dostignutim jer sam osećao da mi možemo i da to krunišemo osvajanjem šampionske titule. Od tog trenutka imao sam pred sobom samo jedan veliki cilj - da pobedimo Brazil - kaže Paunović.

Niko nije srpskom timu davao realne šanse da to i ostvari. Neki su smatrali da su Srbi protiv petostrukih prvaka sveta apsolutni autsajderi, a uz to su Veljkovi izabranici na putu do finala čak u tri meča uspevali da pobede tek posle produžetaka.

Sada im je ostalo 48 sati da se oporave i prikupe snagu za 120 minuta u finalu. Na drugoj strani, Brazilci su "prošetali" do finala, pa su čak i u polufinalu odneli lako pobedu sa ubedljivih 5:0.

Žuti dresovi ulivaju strah

Paunović je imao još jednu brigu: Kako da igrače sačuva da se ne prepadnu i da ih ne blokira slavna žuta boja dresova Brazilaca.

39 godina ima trener Čikaga i bivši selektor "orlića"

- Morao sam da ih opustim i stvorim najbolju moguću atmosferu u timu pred taj meč. Najpre sam radio na tome da im ne dozvolim da se unapred predaju velikom protivniku. Zato sam im pustio nekoliko video-kaseta sa utakmica u kojima sam ja kao igrač bio u timu koji je pobeđivao Brazilce. A onda sam poentirao rečenicom: "Ej bre, kad sam ja to mogao, onda možete i vi!"
Čak ih je ubeđivao i da su u stanju da se nadigravaju, pa kao majstori i poigravaju sa vršnjacima u žutim dresovima. Pomenuo im je i poznati fudbalski štos sa proturanjem lopte kroz noge (tzv. "tunel"), što je na samom meču onda i viđeno.

- Kada se pažljivo gleda snimak utakmice, odnosno detalji napada u kojem smo postigli drugi gol, vidi se da je neko od naših proturio Brazilcu loptu kroz noge... To je bilo jednostavno fantastično - ispovedio se Paunović.

"Tim sa velikim srcem"

Gol u samoj završnici produžetaka finalne utakmice svedoči da je to izboreno pod motom "Tim sa velikim srcem", piše poneseni autor teksta na sajtu FIFA.
Sa puno strasti i oduševljenja govori Paunović o svojim igračima koje voli iznad svega, nastavlja novinar svoju odu srpskom treneru koji je napravio čudo i rastužio fudbalsku velesilu Brazil. Marko Grujić je autoru teksta sve ovo objasnio u jednoj rečenici: "Trener je bio ključna figura srpskog trijumfa."

Kao jedna porodica

- Pobeda na Svetskom prvenstvu je jedna od najlepših stvari koje su mi se dogodile u životu - kaže Paunović koji je igrao u brojnim klubovima, između ostalih i u Atletiku iz Madrida, a povremeno bio i reprezentativac Srbije.

Potom nastavlja ovu ispovest zaključkom da trijumf u Novom Zelandu oseća i na ličnom planu jer je radio sa grupom igrača sa kojima je zaista bio blizak i smatrao ih za svoju porodicu.

- Od tada sam mnogo puta gledao snimke sa tog turnira, pa se i danas kao i pre, uvek naježim kod naročito emotivnih scena iz finala protiv Brazila. Bio je to neverovatan i veoma značajan podvig za moju zemlju. Na tom uspehu možemo da zahvalimo izuzetnoj grupi mladih igrača - kaže Paunović.

Paunović kao Gvardiola

Danas je član Čikago Fajera proslavljeni nermački as Bastijan Švajnštajger, koji je oduševljen Veljkom Paunovićem. Za nemačke medije rekao je da izabrao MLS ligu zbog srpskog trenera!
- Impresionirao me je tokom dugog razgovora. Podsetio me je na Pepea Gvardiolu. Toliko je opsednut taktikom. Naravno, lepo je bilo osetiti i da si ponovo koristan - rekao je srpski zet, suprug naše bivše teniserke Ane Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online