Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.01.2018.
04:10
A. S. - Vesti A

Za Čigrom su se trkali "mercedesi"

Za njegovom životnom pričom "plaču" i najveće filmske industrije. Jer, Miloš Milutinović je doživeo sve - popularnost do obožavanja, slavu, pad iz zvezdanih visina u balkansku kaljugu, tešku kaznu i tešku bolest, izgnanstvo, "vaskrsenje"... Sve to, ovaj plavokosi "đavo" s loptom podnosio je mirno, ne žaleći se, sa toplim smeškom u očima i večitim dimom cigarete koja je visila u uglu njegovim usana.

wikipedia.org
Braća Milutinović: Milorad, Miloš i Bora

Ovih dana navršava se 15 godina od smrti (28. januar) i 85 godina od dana kad je došao na svet (5. februar). Bio je i ostao - legenda. Jedan od najboljih napadača koje su srpski i eks-jugoslovenski fudbal ikad imali. Srednjeg rasta, brz, izvanredan tehničar kojeg je lopta obožavala.

Pažnju je skrenuo 1951. godine kad je proglašen za najboljeg igrača omladinskog turnira UEFA u Kanu. Tad je za njim nastala jagma, od Beograda do istočne Srbije trkali su se "mercedesi" večitih rivala. Praktično je otet, odveden u Beograd na pregovore sa Zvezdom, a tek kad je reagovao i vojni i državni vrh "zvezdaši" su ga prepustili Partizanu.

231 gol je dao u dresu Partizana

Milutinović je u Humskoj postao - Plava čigra. Za crno-bele je odigrao 213 utakmica u kojima je postigao 231 pogodak. Bio je najbolji golgeter prvog Kupa šampiona sa osam pogodaka, pa je i čuveni legendarni Santjago Bernabeu rekao da - Real ima Puškaša, ali da nema Miloša.

Osvojio je tri trofeja Kupa, a bilo bi mnogo više da se nije razboleo od tuberkuloze i da nije naljutio brojne moćnike. Od ovih drugih pobegao je u OFK Beograd, od bolesti nije mogao. S njom je morao i u vojsku, s njom je igrao i za reprezentaciju, za koju je u 33 utakmice postigao 16 pogodaka i bio učesnik dva Svetska prvenstva.

Život mu je spasao odlazak u Bajern koji mu je platio operaciju pluća i oporavak. Igrao je za Bavarce, potom i u Francuskoj, da bi se kasnije vratio u OFK Beograd da zajedno sa svojim prijateljem Šekularcem pokloni našoj publici još malo magije.

- Igrao sam u pogrešno vreme, u pogrešnoj zemlji - odmahnuo bi rukom na pitanje zašto s takvim talentom nije zaradio milione.

I to je bio Miloš!

Uspešan i kao trener

Milutinović je bio i uspešan trener. Vodio je mnoge naše ekipe, a prvi veliki uspeh ostvario je sa Veležom kojem je doneo istorijski trofej u Kupu Jugoslavije. Kasnije je u dva navrata vodio Partizan, s kojim je u sezoni 1982/83. osvojio titulu. Bila je to ona ekipa u kojoj su blistali Vukotić, Stojković, Mance, Prekazi, Živković, Varga, Dimitrijević, Đelmaš, Smajić...
Inače, dva Miloševa brata Velibor-Bora i Milorad takođe su bili fudbaleri Partizana i kasnije treneri.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online