Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.08.2010.
20:08 >> 23:10h
Vestionline A

Grupa H Lige šampiona: Arsenal, Šahtjor, Braga, Partizan

Predstavljamo vam u kratki crtama protivnike Partizana u Ligi šampiona, Arsenal, Šahtjor i Bragu. Svi oni će biti gosti Beograda i Srbije, a mi im želimo da ih crno-beli nadigraju.

Fudbaleri srpskog šampiona Partizana igraće u grupi H Lige šampiona sa engleskim Arsenalom, ukrajinskim Šahtjorom i portugalskom Bragom, odlučeno je žrebom u Monte Karlu!

Partizanov najteži rival u grupi H fudbalske Lige šampiona svakako je londonski Arsenal.

Arsenal - Francuska u Londonu

Klub je osnovan 1886. godine u severnom Londonu pod imenom Histori of Arsenal FC. Popularne "tobdžije" su treći najtrofejniji klub u Engleskoj, iza Liverpula i Mančester junajteda. Arsenal je osvojio 13 titula prvaka i 10 FA kupova, a imao je priliku da se raduje i evropskom trofeju - nekadašnjem Kupu pobednika kupova 1994. godine. Takođe, Arsenal je bio finalista Lige šampiona 2006. kada je poražen od španske Barselone rezultatom 2:1.

Dolaskom francuskog trenera Arsena Vengera 1996. godine počela je nova era kluba. U međuvremenu osvojene su tri titule šampiona Engleske (1998, 2002, 2004), a posebna istorijska bila je ona u sezoni 2003/04. kada Arsenal nije izgubio nijednu prvenstvenu utakmicu - 24 pobede i 14 remija u 38 mečeva!

Venger je poznat po tome da forsira isključivo strane igrače, uglavnom svoje zemljake Francuze. Tako u kadru za sezonu 2010/11. ima samo trojice Engleza - Tija Volkota, Džeka Vilšira i Kirana Gibsa! Najveća zvezda tima svakako je kapiten i španski reprezentativac Seks Fabregas, a među nosioce igre spadaju i Robin van Persi, Samir Nasri, Tio Volkot, Gael Kliši, Bakari Sanja, kao i Rus Andrej Aršavin. Arsenal je pre samo dva dana angažovao još jedno atraktivno pojačanje, štopera Sebastijana Skilaćija. 

Šahtjor - Rudari iz Donjecka

Ukrajinski fudbalski klub šahtjor osnovan je 1936. godine pod imenom Stahanovec, a današnje ime nosi od 1992. godine, kada je Ukrajina stekla nezavisnost.

Procvat kluba krenuo je dolaskom prebogatog gazde Rinata Ahmetova 1996. godine, od kada je osvojeno pet titula prvaka Ukrajine i šest nacionalnih kupova. Svakako, najveći uspeh je osvajanje Kupa UEFA 2009. godine, kada je u finalu posle produžetaka pobeđen nemački Verder 2:1.

Od prošle sezone Šahtjor igra na "Donbas areni", jednom od najlukzusnijih stadiona u Evropi. Trener ekipe je Rumun Mirčea Lučesku, a najveće zvezde tima su kapiten, Hrvat Darijo Srna, njegov zemljak Eduardo, koji je stigao letos iz Arsenala, zatim Brazilci Fernandinjo, Luiz Adrijano, Žadson i Vilijan, kao i domaći reprezentativci Dmitrij Čingrinskij, na pozajmici iz Barselone, Andrej Pjatov, Jaroslav Rakickij, Ruslan Fomin, Vjačeslav Ševčuk i rumunski reprezentativac Razvan Rac.

Prošle godine, Partizan i Šahtjor su igrali u grupnoj fazi Lige Evrope. Rezultat u pobedama je bio 1:1 - 4:1 za šahtjor u Donjecku, dok su "crno-beli" slavili u Beogradu 1:0. 

Braga - u senci velikana

Portugalski fudbalski klub Braga osnovan je 1921. godine i nikada do sada nisu uspeli da osvoje titulu prvaka Portugala. Klub je svih ovih godina u senci trija Benfika, Porto i Sporting, koji su "zaduženi" za osvajanje titula.

Najveći uspeh ostvaren je upravo prošle sezone, kada je Braga osvojila drugo mesto, iza šampiona Benfike. U kvalifikacijama za Ligu šampiona pali su evropski velikani kao što su škotski Seltik i španska Sevilja, što jasno govori o kvalitetu tima. Jedini trofej koji je ovaj klub osvojio bio je Kup Portugala daleke 1966. godine.

Beogradska publika, doduše ona naklonjena Crvenoj zvezdi, imala je priliku da igra protiv Brage u novijoj istoriji. U sezoni 2005/06. Zvezda je eliminisala Bragu u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (0:0 u Beogradu, 1:1 u Bragi), dok se dva tima sastala i u grupnoj fazi tog takmičenja u sezoni 2007/08., kada je Braga na domaćem terenu slavila rezultatom 2:0.

Predsednik kluba je Antonio Salvador, dok je trener ekipe Domingo Pasijensija.

Tim je sastavljen uglavnom od portugalskih i brazilskih igrača, koji poseduju portugalske pasoše, tako da zvanično i nema mnogo stranaca u ekipi. Najveća zvezda je napadač Mateus, kao i golman Kvim, koji je bio u sastavu Portugala za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Među nosiocima igre su i Elder Barbosa, Migel Garsija, Silvio, Giljerme, Vandinjo, Lađi Keita...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online