Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.03.2018.
13:18
Tanjug, Vestionline A

Udovičić o "fantomskoj firmi": Nije tačno!

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić tvrdi da su netačne optužbe da je prebacio 143 miliona dinara na "fantomsku firmu" na ime troškova za Evropske univerzitetske igre u Beogradu 2020. godine i dodaje da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Tanjug
Odbacio optužbe: Vanja Udovičić

- Znam kako se troši svaki dinar iz budžeta Vlade Srbije. Ministarstvo omladine i sporta je sve uradilo u skladu sa zakonom, punom pratećom dokumentacijom obrazložili smo svako pitanje i dokazujemo postupanje Vlade Srbije. Srpski sport nije zaslužio takav nastup, posebno što se ulaže kao nikad - rekao je Udovičić i naglasio da je iznenađen pisanjem "Blica", tim pre što je, kaže, ministarstvo detaljno odgovorilo na pitanja tog lista. 

Kako je naglasio, Ministarstvo omladine i sporta i Univerzitetski sportski savez Srbije potpisali su ugovor sa Evropskom univerzitetskom federacijom gde samo UŠS može da formira preduzeće za pripremu i sprovođenje aktivnosti takmičenja za studente koje će se održati 2020. godine u Beogradu.

- Na sajtu APR-a može da se vidi da je firma aktivna, kao i rešenje o osnivanju zajedno sa notarom koji garantuje da je firma osnovana u skladu sa zakonom. Ta firma priprema značajno takmičenje za Srbiju sa učešće od 6.000 studenata u 25 različitih sportova.

Dodao je i da je isti mehanizam praktikovan na ranijim šampionatima prethodnih godina poput futsala, vaterpola i ostalih.

- Ne postoji fantomska firma, jasno se vidi ko je zastupnik preduzeća, za koju namenu je formirano i šta radi. U poslednje četiri godine, kao strateški cilj, izneli smo da budemo domaćini što većeg broja prvenstava. Imali smo brojne turnire i Evropske univerzitetske igre su kruna celog ciklusa.

Udovičić je, prema njegovim rečima, upoznat sa svakom uplatom prebačenom Savezima ili organizacija iz budžeta Vlade Srbije.

- Znam gde svaki dinar ide, ide se u najmanje detalje... Ako se čak popije i sok mora da se nađe račun za njega u papirima. Preduzeće je opravdalo sva sredstva koja su prebačena, nezavisna revizija je pregledala sva dokumenta i svojom licencom garantuje da je odnos pokrivenosti troškova 100 posto - rekao je Udovičić pokazivajući pozamašnu dokumentaciju.

Dotakao se i navoda da je samo za master plan izdvojeno oko 500.000 evra.

- Master plan mora da bude ozbiljan, u pitanju je 25 različitih sportova i obuhvata bezbednost takmičara, zdravstvenu zaštitu, transport, smeštaj, ishranu... Sredstva su otišla Evropskoj univezitetskoj organizaciji jer nam radi projekat, smatramo da ne postoji niko kvalitetniji u ovom trenutku.

Potvrdio je i da je, putem mejla, obavešten da su podnete krivične prijave, ali i da se Ministarstvo omladine i sporta ne bavi istražnim radnjama. Udovičić smatra da iza optužbi stoje pojedinci koji vide šansu da uđu u pomenuto preduzeće i vode ga.

- Jasnić (predsednik USSS prim. aut) je skupštinarima bio dobar godinu i po dana, kada je jednoglasno izabran, a sada ođedom nije adekvatan za ovu priču. Iza nas je veliki trud da se dobije prvenstvo, takmičimo se sa celom Evropom. Žao mi je što se lepa priča pretvara u lošu - zaključio je Udovičić, uz konstataciju da će država da profitira 11 miliona evra od takmičenja sa duplo manjim ulaganjima.

Članovi Skupštine USSS optužili su ministra sporta Vanju Udovičića da je prebacio 143 miliona dinara firmi "Evropske univerzitetske igre 2020. Beograd", koja je, kako kažu, osnovana sa falsifikovanim dokumentima i bez njihove odluke. Iz Ministarstva sporta su potvrdili da je prebačeno 143.154.000 dinara na račun preduzerća "Evropske univerzitetske igre 2020. Beograd", ali da nisu upoznati sa problemima koji su nastali oko njegovog formiranja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online