Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.07.2013.
10:24
Sportski Žurnal, Mozzartsport A

Zvezda kao prvak Evrope u kvalifikacije, Partizan direktno

Ljudi koji vode evropski vaterpolo trebalo bi ozbiljno da se zamisle šta rade i da li ovaj sport tone i gubi popularnost upravo zahvaljujući njihovim čudnim odlukama i neznanju.

Šampioni Evrope: Vaterpolisti Crvene zvezde
 

Četvrtu sezonu za redom sistem takmičenja za vaterpolo Ligu šampiona je doživeo promene, saopštio je LEN. Prema tom novom sistemu, u Ligi šampiona će učestvovati 12 klubova, podeljenih u dve grupe po šest timova. Osam klubova će biti direktni učesnici, dok će njih četiri mesto u eliti obezbediti kroz kvalifikacije. I daleko najčudnije od svega je što će u kvalifikacije morati i aktuelni šampion, ekipa Crvene zvezde?!

Osam direktnih viza dodeliće se predstavnicima sedam najboljih zemalja, kao i klubu domaćinu završnog turnira, koji od sledeće sezone neće biti fajnal-for, već fajnal-siks, pošto će na njemu učestvovati šest klubova. Države čiji klubovi će dobiti direktne vajld karte su: Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Mađarska, Italija, Španija, Grčka i Rusija. Što se tiče ostala četiri učenika Lige šampiona, oni dolaze iz kvalifikacija koje će biti odigrane u tri runde, piše Sportski Žurnal.

Ipak, ono što privlači najviše pažnje su kriterijumi za dodelu sigurnih mesta među 12 učesnika LŠ. Ranije je osnovni kriterijum bio plasman u domaćem prvenstvu. Ali, sada LEN postavlja drugačije uslove. Vajld kartu može da dobije klub koji je učestvovao u evropskim takmičenjima u poslednjih deset godina, tokom kojih je imao dobru televizijsku pokrivenost svojih mečeva, adekvatan objekat i da je prethodne sezone bio među najbolje tri ekipe u domaćem prvenstvu.

Prema tim kriterijumima direktan predstavnik Srbije, biće Partizan koji je ispunjava te kriterijume, pošto je bio jedan od najboljih evropskih vaterpolo klubova u prethodnoj deceniji. I niko ne spori crno-belima da zaslužuju taj tretman, ali Srbija kao država koja je najviše promovisala vaterpolo u prethodnoj sezoni i donela kakvu takvu popularnost ovom sportu je zaslužila da bude priviligevovana i da ima bolji status od ostalih. Samim tim, zaslužila je to i Crvena zvezda. Da kao prvak Evrope i Srbije dobije vajld kartu za Ligu šampiona u narednoj sezoni.

Šansa da se crveno-beli i pored ovih kriterijuma direktno plasiraju u elitno takmičenje, ipak postoji. Ali, samo ako neki od sedam klubova sa "vajld kartama“ dobije organizaciju završnog turnira. U tom slučaju vajld karta ide najbolje plasiranom klubu u LŠ prošle sezone, a to je Crvena zvezda.

Sedam sigurnih učesnika LŠ će potpisati i trogodišnji ugovor. Participacija za učešće je 30.000 evra po sezoni (uključeni su i troškovi delegata i sudija), ali sredstva se nadoknađuju kroz nagrade za plasman na F6. Ukoliko se ekipa jedne sezone ne nađe među tri najbolje u domaćoj ligi ugovor se za narednu raskida.

Iz LEN-a su poručili da je broj učesnika smanjen kako bi se smanjili troškovi, ali i povećale marketinške mogućnost.

Pored Crvene zvezde, Srbiju će u kvalifikacijama predstavljati i kragujevački Radnički.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online