Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 02.07.2014.
05:18
D. N. Petrović - Vesti A

Iz škola proteruju znamenite Srbe

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu proglasilo je osam osnovnih škola u Sandžaku ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake i odmah je od Ministarstva prosvete zatražilo da se njihova srpska imena promene "bošnjačkim".

Pokretač akcije za promenu imena škola: Esad Džudžević


U zahtevu BNV-a se navodi da bi u Novom Pazaru trebalo promeniti nazive osnovnih škola: "Vuk Karadžić", "Stefan Nemanja", "Jovan Jovanović Zmaj" i "Desanka Maksimović". Ove škole trebalo bi da nose imena "znamenitih" Bošnjaka: Muhameda Hevaji Ushufija, Nazifa efendije Šućevića, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.


Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da bi osnovna škola "Aleksa Đilas Baćo" trebalo da nosi ime Ferhata-beg Drage, a osnovna škola "Aleksa Šantić" ime Kadije Gluhavičkog.

Briše "ić"

Esad Džudžević je nedavno izazvao veliku polemiku u Sandžaku i Srbiji pozivom Bošnjacima da, kako bi se distancirali od Srba, iz svojih prezimena izbrišu "ić" i "vić". Džudžević je već pokrenuo inicijativu za promenu svog prezimena i ubuduće će se prezivati Džudžo. Ne zna se koliko će ga Bošnjaka slediti.


Ako se usvoji predlog BNV-a, Osnovna škola "Vladimir Perić Valter" u Prijepolju nosiće ime Murata efendije Šećeragića, a osnovna škola "Svetozar Marković" ime dr Murata Ramovića.


U Bošnjačkom nacionalnom veću navode da većinu đaka i nastavnika u pomenutim školama čine deca bošnjačke nacionalnosti i da bi bilo "normalno" da škole nose imena znamenitih Bošnjaka. Većina predloženih imena potpuno su nepoznata većini Bošnjaka u Sandžaku, neki su u Drugom svetskom ratu bili saradnici okupatora.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Sreda 02.07.2014. 06:54
da nece mozda da organizuju i selektivno 'trovanje'ko sipci?
Sreda 02.07.2014. 07:42
Ma može on da bude i Džudžo i Mudžo al korene svog izdajničko-apoturičkog plemena nikada neće moći sakriti! Sumnjam da će ga poturice u velikom broju slediti, ipak imaju prečih problema, i oni sami ne znaju kako da prežive u ovoj zemlji nedođiji, a kamo li da će sad slušati nekog Džudžu-Mudžu kome je do glupiranja i ludovanja i da će davati popriličnu svotu novca kako bi menjali prezime koje inače i ne mrze, koje su nasledili od dedova svojih!! Dakle,Džudžo, is*ušio si hehe ;)
Sreda 02.07.2014. 08:09
idi u ameriku ili bilo koju drugu ozbiljnu zemlju I trazi da ti daju da promenis ime skole ili da se petljas u skolski sistem . pitaj meksikance I kineze pa I nas srbe kako deca stoje mirno svako jutro dok himna svira...ovakve gluposti samo u srbiji mozes da cujes....a ti dzudzo idi kod kroata pa njima prodaj bubrege za m..a...mozes da skoknes I do federacije, a ako ti pripadne muka ti zovi bila klintona!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online