Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.07.2015.
22:30
24sata.hr A

Šta da radite kada vam mozak "prokuva"?

Ogromna vrućina može da prouzrokuje brojne zdravstvene probleme. Povišena temperatura (i do 41 stepeni Celzijusa), crvena i suva koža, ubrzan puls i plitko disanje, glavni su simptomi sunčanice. Mozak može da nabubri zbog količine krvi koju mu šalje organizam da ga rashladi. Evo nekoliko saveta, ako se, ne daj Bože, nađete u ovakvoj situaciji.

Tanjug
Obavezno se zaštite od sunca: Bolji je šešir, ali mogu i novine da posluže

Pojedite nešto slano, jako je važno da brzo nadoknadite izgubljene elektrolite i kalijum.

Zavisno od stanja, možete da pojedete i bananu koja će, na primer, da nadoknadite izgubljeni kalijum. I supa je dobar izbor, bilo da je reč o klasičnoj povrćnoj ili pilećoj supi. Elektroliti se nadoknađuju slanijom hranom.

Za oporavak će vam trebati i nekoliko dana, birajte namirnice koje se lako vare.

Ključ je da birate namirnice i obroke koji su bogati vodom i lagani, poput lubenica. Kako se simptomi smiruju, polako možete da uvodite mediteransku hranu, odnosno polako se vratite na standardni jelovnik.

Sami priredite svoj izotonični napitak:

1. Pomešajte pola litra vode sa pola litra nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka (narandža, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladite.

2. Pomešajte 200 ml voćnog soka sa 800 ml vode i gramom soli pa dobro ohladite.

3. Pomešajte litar tople vode sa 50 do 70 grama šećera, 200 ml nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka i jednim gramom soli pa dobro ohladite.

Tanjug

4. Pomešajte 35 do 40 grama bagremovog ili livadskog meda, sok od polovine ili manjeg celog limuna, dodajte četvrtinu kašičice soli i 0,5 l vode. Dobro ohladite kada se med otopi.

Rashladite se hladnim oblogama

Osobu koju je pogodila sunčanica potopite u hladnu, ali ne i ledenu vodu, a možete i da je umotate u hladne peškire. Smestite je u rashlađenu prostoriju.

Ne kofeinskim napicima

Kofeinski i alkoholni napici nikako nisu primereni jer će uzrokovati dalju dehidraciju. I dodatni šećer u pićima izvlači vodu iz organizma kako bi se razgradio.

Posebno pazite na decu i starije, a na dan popijte do dva litra vode

Kako biste bili zaštićeni od sunčanice, ne izlažite se preterano suncu, pijte dovoljno vode, a preporučena doza za odraslu osobu je 1,5 do dva litra vode na dan. Obavezno nabavite šešir. Na sunčanicu posebno pripazite ako ste u rizičnoj grupi kao što su penzioneri, deca, hronični bolesnici, sportisti kao i svi koji obavljaju poslove na otvorenom.

Sunčanicu možete da dobijete i u automobilu

Iako najviše stradaju biciklisti, odnosno ljudi koji rade na otvorenom (građevinari, putari), ne zaboravite da vam organizam brzo i naglo može da se zagreje i ako uđete u pregrejani automobil. To je posebno opasno za novorođenčad i manju decu pa, ako imate mogućnost, automobil najpre malo provetrite, otvorite sve prozore i vrata, upalite klimu da malo rashladi vazduh u vozilu. Ako krećete na duži put, krenite ranije ili uveče, a ako osetite bilo koji od simptoma dok vozite, obvezno stanite, rashladite se ili potražite pomoć.

Ne zaboravite ljubimce, i oni se mogu da se pregreju

Pas kome je vruće izvaliće se i snažno će dahtati. I mačke reaguju slično. Zbog toga je važno da im ostavite i po dve činije rashlađene vode ako odlazite na posao, otvorite im prolaz do neke hladnije prostorije ili im napravite promaju da mogu da se rashlade. I ne vodite ih napolje po najvećoj žegi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online