Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.11.2015.
21:11
D. Stodić - Vesti A

Zdrava hrana za Rusiju

Mada je na Pešteru uveliko zima (sneg često zna da padne još polovinom oktobra), u Karajukića Bunarima, Dolićima i Rakočkim Bunarima, mestima poznatim po rekordno niskim temperaturama, ovih dana se radi i gradi kao da je proleće i početak građevinske sezone.

Bajramovićeva farma krava u Dolićima

Osim pešterskim stočarima, koji zalihe sena čuvaju za hladnije dane, neuobičajeno lepo vreme u novembru najviše ide naruku graditeljima firme ALK-NB iz Sočija u Rusiji koji žure da privedu kraju spoljašnje radove na velikoj farmi pilića u Karajukića Bunarima, na farmi goveda u Dolićima i farmi ovaca u Rakočkim Bunarima. Finansijer svih objekata je Numan Nuce Bajramović, Novopazarac koji nekoliko decenija živi i radi u Rusiji - baza mu je u Sočiju, a poslovi ragranati sve do Sibira i širom bivšeg Sovjetskog Saveza.

Pošto se u Rusiji dokazao kao vrhunski građevinar, Bajramović je pre dve godine odlučio da deo stečenog novca uloži i u Srbiju, odnosno u svoj rodni kraj koji je raj za proizvodnju zdrave hrane.

Numan Bajramović i Meho Omerović

- Još kao mladić maštao sam da jednoga dana na Pešteru budem dobar domaćin i imam veliko stado ovaca... Posle više decenija i dokazivanja po svetu, san mi se ostvario, farma krava u Doliću, koja je još u izgradnji, već je jedna od najvećih na visoravni, raste i farma ovaca u Rakočkim Bunarima, a farma pilića u Karajukića Bunarima biće jedna od najvećih na Balkanu i godišnje će proizvoditi i isporučivati pet miliona pilića, 80 odsto piletine ići će uglavnom rusko tržište. Do sada sam uložio 12 miliona evra, a kada idućeg leta zaokružim prvu fazu i u rad pustim kompleks u Karajukića Bunarima, ceo projekat koštaće me oko 35 miliona evra, u početku ću zaposliti 120 radnika, a kasnije znatno više - kaže Bajramović.

Ovaj Pešterac planira i da izgradi još jednu veliku farmu na planini Giljevi za posebne rase goveda.

- Gradićemo klanice i druge prateće objekte, planiram i ulaganja na drugim delovima Peštera i na području Novog Pazara. Rusko tržište je gladno zdrave hrane, koliko god da je proizvedemo ovde na Pešteru ili u Srbiji lako ćemo je prodati, zdrava hrana svuda je na ceni - kaže ovaj uspešni biznismen iz Sočija.

U kompaniji ALK-MB, kojoj će biti pridodato i ime Pešter, puno očekuju i od Vlade Srbije. Numan Bajramović poziva ministarku poljoprivrede i premijera Aleksandra Vučića da dođu na Pešter, da vide šta radi i koliko ulaže i pomognu mu u nameri da iskoristi prirodne potencijale ovog inače siromašnog kraja.

Bez puteva

Sopstvenim novcema Numan Bajramović izgradio je osam kilometara puta od Karajukića Bunara do Dolića. Uložio je više od 200.000 evra, računao je da će mu se u asfaltiranju pridružiti opština Sjenica i Vlada Srbije, ali je pomoć izostala, pa je put još pod makadamom. Bajramović se nada da će, kad premijer Srbije dođe na Pešter i vidi sve njegove investicije, i ova pešterska žila kucavica biti asfaltirana. Nada se i da će Koridor 11 proći preko ovog dela Peštera.

Bajramovićev projekat podržava i gradonačelnik Novog Pazara Meho Omerović i celokupna gradska uprava jer velika klanica može da donese nova radna mesta. Na Pešteru je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, postojala jaka poljoprivredno-prehrambena infrastruktura, PIK Pešter iz Sjenice gradio je farme, velike klanice i prerađivačke kapacitete, a meso sa halal sertifikatom stizalo je do Saudijske Arabije, Kuvajta, Iraka, Irana... Tada se na visoravni uzgajalo oko 100.000 ovaca i 60.000 grla krupne stoke... Farme su odavno prazne i ruinirane, klanica u Sjenici odavno zatvorena, jagnjad i telad nema ko da otkupi, izvoz je odavno potpuno stao.

- Bili smo "mala Australija", a onda kao da je naišao neki cunami: sankcije, ratovi, seobe i nebriga države uništili su sve što je decenijama stvarano. Gospodin Bajramović i još nekoliko farmera iz udruženja Pešterska visoravan kreću od nule, svi se nadamo da će uspeti i da će se već za koju godinu na Pešteru živeti lepše i bogatije - ističe Blagoje Kuč, farmer i biznismen iz Karajukića Bunara.

Smeštaj za čobane

Baramovićevi čobani na farmi u Doliću žive u posebnoj stambenoj zgradi gde imaju menzu i sve uslove kao u hotelu. Biznismen iz Rusije naglašava da je život na Pešteru težak, posebno zimi, i da će mu zaposleni uvek biti u prvom planu. Slične objekte gradiće i u drugim mestima.

Utorak 10.11.2015. 18:54
Cestitam gospodinu Bajramovicu na ovom projektu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online