Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.11.2015.
05:11
A. Vučićević - Vesti A

Nema više krštenica

Čekanje u redovima i plaćanje takse za uverenje o državljanstvu i izvode iz matične knjige rođenih ili venčanih konačno će postati prošlost. Prema Nacrtu zakona o opštem upravnom postupku koji narednih dana treba da usvoji Vlade Srbije, građani neće morati državnim institucijama više da dostavljaju krštenice i uverenja koje država već poseduje, već će državni organi morati međusobno da sarađuju i razmenjuju ova dokumenta.

A. Čukić
Jeftinije do lične karte

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da se očekuje da će primena ovog zakona početi već početkom 2016. godine.

- Ovaj zakon predstavlja važno ogledalo države prema građanima, koje se posebno posmatra kroz prizmu modernizacije države, reforme javne uprave i opšteg ekonomskog oporavka zemlje. Prioritet moraju biti građani. Činovnici i državni službenici će morati da promene svest. Ovaj zakon predstavlja snažan zamajac promena, mehanizam dugo očekivane politike transformacije javne uprave u servis građana - kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na čijem čelu se nalazi predsednica Vlade Srbije Kori Udovički.

Ovaj zakon odnosiće se na sve državne organe, pa tako i na konzularna predstavništva gde su do sada građani za izdavanja uverenja i izvoda plaćali prosečno oko trideset evra.

Prema ovom Nacrtu, javne institucije neće moći različito da tumače iste zakone, kao i da donose različite odluke u istim situacijama, pa će tako građani moći da se žale sudu ukoliko je prema njima postupano drugačije nego prema nekome drugom.

Jeftinije do pasoša i lične karte

Do sada, taksa za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih ili venčanih koštala je u Srbiji 3,33 evra, a uverenja o državljanstvu 5,8 evra. Primenom novog zakona, taksa se više neće plaćati, pa će građani prilikom izdavanja lične karte moći da uštede oko 17 evra, a prilikom izdavanja pasoša oko 25 evra. Ušteda za Srbe u dijaspori će biti još veća, jer će oni oslobađanjem taksi sačuvati oko 65 evra.

Osim uštede novca, ljudi u Srbiji će znatno štedeti vreme koje su do sada trošili čekajući na različitim šalterima. U Ministarstvu su napravili analizu, prema kojoj se proračunava da će građani zbog manje čekanja u redovima uštedeti oko 12 evra, koliko se u proseku plaća za sedam sati rada u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Subota 28.11.2015. 12:39
Pa to nikada nije trebalo da postoji u tom obliku! Kao ni ove cipovane licne karte gde mogu da prate coveka!
Subota 28.11.2015. 12:40
E vala da se neko seti ovog.Čekaj,krštenicu,čekaj državljanstvo,pa onda stani u red za lične isparave koji je dug toliko da traje i po dva tri meseca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online