Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Evropa je izdala hrišćanske vrednosti

Nikolaj Burljajev, direktor filmskog i pozorišnog festivala Zlatni vitez, jedan je od najcenjenijih umetnika Rusije. U razgovoru za "Vesti", najnagrađivaniji ruski glumac i reditelj, ocenjuje da je moderna Evropa izdala sva načela hrišćanstva, a da posledice takve politike trpe pravoslavni narodi, pre svih Rusija i Srbija.

V. Sekulić
Nikolaj Burljajev

- Ukoliko sagledamo politiku Evrope iz 19. i 20. veka primetićemo da tu nema diskontinuiteta. I pre dva veka to je bila lažljiva "stara dama", a tome se u 20. veku može jedino dodati da je u međuvremenu izdala i sve hrišćanske vrednosti.

Tu mislite i na nametnute sankcije Rusiji zbog čega Vaša zemlja trpi posledice?
- Nije Rusija ta zemlja koja je u krizi, to je danas Evropa. Rusija i pored nametnutih sankcija i dalje raste i jača.

I Srbija je godinama trpela sankcije. Doduše, one su nastavljene "progonom" Srbije u Haškom tribunalu. Da li je tačna ova konstatacija?
- Šta drugo možemo da očekujemo od "knezovog sveta"? Od ovako ustrojene Evrope jedino se mogu očekivati nepravda i dvostruki standardi, ali toga je kroz istoriju uvek bilo. Zato i nisam začuđen haškom "pravdom". Šta sam drugo mogao očekivati od zločinaca i od zločinačkog suda što je Tribunal definitivno pokazao da jeste.

Nema dileme da Srbi gledaju u Rusiju kao iskrenog prijatelja i očekivanja su mnogostruka. Da li tražimo previše?
- Rusija je zaista iskreni prijatelj Srbije i Srba. Ali, da bi to prijateljstvo bilo još vidljivije potrebno je i da Putin "očisti" oko sebe ljude iz rukovodstva koji ne čine dobro ni Rusiji ni rusko-srpskim odnosima.

Nedavno ste boravili u Beogradu, ali zbog premijere filma o Radovanu Karadžiću. Zašto?
- Taj film je veoma važan kako za Srbiju tako i za Rusiju. On je istorijska potvrda podviga Radovana Karadžića i životne istine njegove borbe. Ne treba zaboraviti da su iste mračne sile koje su zatvorile Karadžića uvele sankcije Rusiji. Ali, u svetu je već došlo do osvešćenja, a film o Karadžiću će dodatno pomoći da se otrezne i oni koji i dalje veruju zapadnim lažima.

Srbima u Hagu je već presuđeno. Da li je to istina koja ostaje?
- Da bi ta, kako kažete "istina" ostala, prethodno je odgovoriti na dva suštinska pitanja: kome je pisana takva istorija i ko je pisao. Ključni problem je što se i Srbima, kao danas Rusiji nameće sukob na temeljima vere. Zapadu je vrlo važno da sukobe pravoslavni i muslimanski narod. Rusija to vidi i zato čini dodatne napore da se to ipak ne dogodi. Glavni muftija islamske zajednice u Rusiji otvoreno je rekao da je on musliman u svetoj Rusiji. Uveren sam da nas muslimani doživljavaju kao deo ogromnog naroda i velike ruske civilizacije. Imam mnogo prijatelja u muslimanskom svetu i nemam nijedan razlog da im ne verujem. Naravno, postoje i oni, "navodni muslimani", ali oni idu protiv Alaha i to muslimanski svet odlično prepoznaje.

Tramp pod pritiskom?

Sa izborom Donalda Trampa svi su pomislili da će doći do relaksacije odnosa sa Rusijom. Međutim događaji u Siriji govore drugačije?
- Zaista smo verovali da se u Americi pojavio čovek koji donosi pravdu i istinu, ali poslednji događaji govore dugačije. Veliko je pitanje da li su te odluke njegova volja ili rezultat pritisaka. U slučaju da je to njegova odluka, to znači da smo pogrešili u našim očekivanjima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online