Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.05.2018.
19:24
Vestionline, Index.hr A

Velika prognoza za leto: Ništa od paklenih vrućina

Servis "AccuWeather" objavio je veliku letnju prognozu za celu Evropu. Leto ove godine neće biti "pakleno" kako prognoziraju.

printscreen/aljazzera.net
Najviše temperature biće oko 38 na jugu Francuske i severu Italije

Tokom letnjih meseci u delovima zapadne i srednje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature prelaziće 32 stepena u Lionu, Milanu, Firenci, Frankfurtu i Berlinu.

Slična situacija, iako donekle blaža, očekuje se i na području Istre, prenosi “Indeks“. 

Najekstremnije vrućine dovešće do temperature od 38 stepeni na jugu Francuske i severu Italije. 

I dok će delove srednje i zapadne Evrope poharati samo mestimično jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih oluja sa grmljavinom tokom celog leta. 

Kombinacija nadprosečno visokih temperatura i vlažnosti vazduha koji će pristizati sa Mediterana dovešće do nevremena na području od istočne Poljske i Češke, pa sve do Belorusije. 

Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Vroclavu i Varšavi, te Minsku. Oluje će biti praćene vetrovima i poplavama, što bi moglo da dovede do velikih poremećaja u saobraćaju. 


Veći deo Evrope može da očekuje veću sušu od proseka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim nevremenom praćenim grmljavinom. 

Područja Rima, Napulja, Tirane, Sofije biće pogođena velikim nevremenom koja mogu da izazovu poplave opasne po život, upozorava "AccuWeather". 

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obeležiće leto u Velikoj Britaniji, na severozapadu Francuske, Belgije i Holandije. 

Talas vrućine mogao bi da pogodi jug Francuske i sever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda. 

Suša će ovog leta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i severnog Balkana. Nakon kišovitog marta, usledio je sušni april i takvo vreme trebalo da se nastavi tokom većeg dela leta. 

"Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama", upozorava AccuWeather. U nekim delovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta. 

Iako će na području Španije i Portugala biti toplih dana, ovo će leto biti "normalnije" nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine. 

Očekuje se i iznadprosečna količina padavina, što bi trebalo da spreči pojavu velikih požara kojima smo svedočili proteklih godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online