Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2018.
16:55
Tanjug, Vestionline A

Oko 120 đaka u Minhenu počelo da uči na maternjem jeziku

Oko 120 dece Srba koji živi u nemačkoj pokrajini Bavarska, od ove školske godine počelo je da pohađa nastavu u prvoj dopunskoj školi u Minhenu, gde mogu da nauče srpski jezik, upoznaju srpsku tradiciju, kulturu i steknu osnovna znanja iz nacionalne istorije i geografije.

youtube.com/N1
Mladen Šarčević

Nastavu u dopunskim školama u Nemačkoj, koje već postoje u pokrajinama Baden-Virtemberg, Berlin, Hamburg i Hesen, sprovode nastavnici iz Srbije, u organizaciji i po programima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako je objasnio ministar prosvete Mladen Šarčević, veliki broj roditelja iz Minhena i okolnih gradova, izrazio je želju da njihova deca krenu na časove u srpsku osnovnu školu.

- Deca su ranije bila organizovana kroz crkvene kružoke i okupljanja. Ta saradnja sa crkvom zadržana je kroz veronauku i ostale veštine, poput očuvanja folklora i narodne tradicije - rekao je Šarčević.

Kako je istakao u Bavarskoj, u kojoj živi oko 45.000 Srba, otvaraće se škole i u ostalim gradovima, poput Nirnberga i Augzburga.

- Napravljen je i dobar početni korak u saradnji između prosvetnih vlasti iz Srbije i Bavarske. Očekujemo da u bliskoj budućnosti potpišemo memorandum o saradnji, kao što smo već učinili sa pokrajinom Baden-Virtemberg, gde se svi procesi dualnih vidova obrazovanja kroz srednje i visoko pojavljuju kao zajednički koncepti rada i saradnje. Sa tom pokrajinom imamo i saradnju kroz startapove - rekao je Šarčević.

On je dodao da sada sva deca u srpskoj dijaspori uče po jedinstvenom planu na osnovu pravilnika i programa koji su usvojeni ovog leta.

- Posle osam godina pauze izabran je koordinator konkursa čije sedište za Evropu je u Frankfurtu, u pokrajini Hesen. U Hesenu je nastava počela prošle godine i tamo sada nastavu pohađa dve grupe od po 120 učenika - rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao i na činjenicu da najviše učenika srpskog porekla trenutno ima u pokrajini Baden-Virtemberg, ali da je cilj da se njihov broj poveća i u ostalim zemljama.

- U toj pokrajini ima četiri puta više srpskih đaka u dopunskim školama nego što ih ima u Bavarskoj. Cilj nam je da i u drugim regijama, ne samo Nemačke, već i Austrije, Švajcarske, Grčke, Francuske i ostalih zemal?a gde Srbi čine ozbiljne grupacije, da se redefinišu i ponovo otvore ili pospeše sa radom srpske dopunske škole - zaključio je Šarčević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online