Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2012.
16:56
Blic A

Trgovci podigli cene bebi-opreme

Umesto povraćaja PDV-a na opremu i hranu za bebe, roditelji su dobili novi talas poskupljenja. Deklarativno, političari su podržali predlog izmene Zakona o PDV-u, ali ga nisu usvojili. Uvoznici i trgovci ovu akciju iskoristili su da povećaju cene proizvoda za bebe.

Roditelji su tako umesto uštede, dobili poskupljenja. Čim se počelo sa prikupljanjem potpisa o ukidanju PDV-a na bebi-opremu, trgovci su to videli kao novu šansu da zarade. Pretpostavljalo se, zbog političkog momenta, da će predlog biti usvojen, tako da su pohitali da podignu cene hrane i opreme za bebe. Da je Skupština usvojila predlog Vlade o povraćaju PDV-a na bebi-opremu, sa ovim poskupljenjima roditelji bi bili na pozitivnoj nuli ili imali malu uštedu u budžetu. Kako Skupština nije usvojila predlog, roditelji su sada u čistom minusu.


- Početkom aprila u "Merkatoru“ sam kupila džambo pakovanje "pampers“ pelena (peticu) i platila 1.680 dinara i tada sam komentarisala sa suprugom da su u januaru bile jeftinije. Kada sam krajem meseca kupila isto pakovanje pelena, sačekala me je cena od 1.880 dinara. Bila sam u šoku - priča revoltirana Nataša Lajković.


A u poslednja dva meseca poskupelo je bukvalno sve. Krajem marta za više od deset odsto poskupela je bebi-hrana „juvitana“. Za kašice koje su donedavno bile 90 dinara, roditelji sada moraju da izdvoje 101 dinar, a one koje su bile 160 dinara sada se prodaju po 178 dinara. Nove cene, skuplje za pet odsto, dobile su i kašice iz uvoza.

Ništa bolje situacija nije ni sa dečjom kozmetikom. Kompletna „Niveina“ bebi-kozmetika krajem aprila je poskupela za 4,6 odsto. Uvoznik „Pampersovih“ pelena je još u februaru maloprodaji najavio poskupljenje od osam odsto, a ovih dana i „Bambo“ najavljuje povećanje cena za pet odsto. Početkom marta poskupela je i „Pavlovićeva mast“, i to za devet odsto. Skočile su i cene bebi-opreme.


- Roditelji nam se najviše žale da je poskupela kozmetika i pelene u trgovinskim lancima. Kažu da je i oprema poskupela. Tako su stolice za hranjenje i sedišta za automobile u "Aksi“ poskupeli za oko 1.000 dinara. Ima čak i komentara da bi možda bolje bilo da nismo ni pokretali peticiju za ukidanje PDV-a, jer smo dobili samo poskupljenje - kaže Maja Tadić, urednica portala Bebac.


Uvoznici i trgovci, pak, tvrde da poskupljenje opreme i hrane za bebe nema veze sa najavljenim povraćajem PDV-a na ove proizvode. Oni kažu da su poskupeli svi proizvodi u Srbiji, pa i ovi, zbog skoka evra i povećanja cena na svetskom tržištu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online