Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.07.2012.
09:12
Večernje novosti A

Suša prepolovila prinose

Upekla zvezda i ne odustaje. Suša je ove godine obrala čitav rod i na oranicama i u voćnjacima i povrtnjacima. Vrućina je "odnela" polovinu, a negde i do 70 odsto kukuruza. Presušili i malinjaci i voćnjaci, a kajsija će biti čak 90 odsto manje nego lane. Šteta čeka zvanične procene, ali je sigurno da će se meriti u milijardama, saznaju beogradski mediji.

Mnogobrojna udruženja poljoprivrednika obratila su se nadležnima da ovogodišnju sušu zbog desetkovanog roda proglasi elementarnom nepogodom.

Lokalne samouprave trenutno procenjuju štetu od suše - kaže za "Novosti" Aleksandar Prodanović, direktor Uprave za vode Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede.

Foto: Ilustracija

- Ukoliko dođe do njihovih inicijativa, razmatraće ih Štab za vanredne situacije.

- Članovi ovog štaba utvrdiće visinu štete na nivou cele države i na osnovu toga doneti preporuke o sprovođenju raspoloživih mera pomoći.

Kako i koliko će država moći da pomogne poljoprivrednicima, zavisi od toga koliko para ima u državnoj kasi. U takvim situacijama, osim finansijske podrške, šteta u agraru se može delom nadoknaditi i oslobađanjem poljoprivrednika od poreza ili dugova.

Na njivama u srpskoj žitnici - alarmantno. Umesto 90, što je inače višegodišnji prosek, u Vojvodini je u junu palo jedva tridesetak litara kiša. U najtežem stanju je, kažu stručnjaci, kukuruz, zasejan na oko 600.000 hektara.

- Polja na kojima je kukuruz sasvim su suva - potvrđuje dr Goran Bekavac, sa novosadskog Instituta za ratarstvo. - Zaista se ne usuđujem da prognoziram konačan prinos, ali će ovo izvesno biti mršava godina. Čak i ako obilnije kiše padnu, tokom naredne sedmice za značajan deo površina biće kasno.

Berba malina širom Srbije je na izmaku, a suša i nedostatak irigacionih sistema u zasadima, "obrali" su više od polovine prinosa. Umesto očekivanih 90.000 tona, biće uskladišteno i izvezeno upola manje "crvenog zlata". Ceo lanac ipak će preživeti lošu sezonu jer uporedo sa nestašicom ovog voća - raste i otkupna cena koja se "popela" na 180 dinara za kilogram.

- Negde je suša "odnela" polovinu, negde i do 70 odsto roda. Ono najkvalitetnije predato je hladnjačarima po niskoj prosečnoj ceni od 120 dinara. Sada proizvođači za 180 dinara predaju svega dva do tri procenta preostalog roda - kaže Dragiša Terzić, predsednik Unije proizvođača.

Višenedeljna suša u čačanskom kraju najpogubnije je "dejstvovala" na malinjake, šljivike, ali posebno na kajsiju. Ovogodišnji rod kajsija je čak 90 odsto manji od prosečnog, a rod šljiva biće prepolovljen.

POVEZANE VESTI

Petak 20.07.2012. 09:24
Čak ni ruže ne cvetaju, uprkos zalivanju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online