Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.06.2013.
21:12
Telegraf A

12 godina ne rade, a primaju plate!

Nakon višemesečnih štrajkova u kragujevačkoj firmi "Šumadija DES", direktor otkriva da ima grupu radnika koja prima platu a ne radi od devet meseci do 12 godina.

Ilustracija: Pojedini radnici samo dolaze da prime platu

- U kragujevačkom preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Šumadija DES, grupa radnika na posao ne dolazi mesecima i godinama, a platu prima - to za Telegraf tvrdi Milan Miladinović, direktor firme, koji dodaje da je reč o milionskim iznosima.
 

Država, odnosno građani Srbije mesečno izdvajaju 1,2 miliona dinara kao subvencije za plate u Šumadija DES. Miladinović kaže da je direktor od prošlog leta, ali da prvih nekoliko meseci nije uspeo da otkrije ni koliko radnika DES ima.
 

- Svakoga dana ih je od 60 do 80, na dan isplata ih je oko 100. Tada sam počeo da pregledam dokumentaciju i došao do neverovatnih podataka – kaže Miladinović.
 

On tvrdi da su desetine radnika godinama na plaćenom odsustvu, a da je u fabrici zaposlen radnik koga 12 godina nije bilo na radnom mestu. Za samo dve poslednje godine primio je 789.300 dinara bez pojavljivanja u firmi. Ima platu od 32.400 dinara, tvrdi Miladinović.
 

- Jedva sam ga dovukao da radi. Imamo, takođe, radnicu koja već devet meseci ne radi, a papira od lekarske komisije nema. Nju je neko naučio da na svoje troje dece uzima bolovanje na po 15 dana, a onda 15 za sebe, pa u krug. Tako je isposlovala devet meseci nerada, a plate dobijala – tvrdi Miladinović.
 

On objašnjava da je radnici Danijeli D. dao otkaz u decembru prošle godine jer ta žena 16 meseci nije ušla u firmu pošto se preselila u Nemačku?!
 

- Isplaćivano joj je 29.000 dinara mesečno. Ona je udata i živi u Hamburgu, a deca joj podižu platu! Pozvao sam je da se vrati na posao ako želi da ostane u DES-u, a ona mi je odgovorila da može da dođe tek za praznike?! Samo na nju država je dala 498.319 dinara - objašnjava direktor.
 

On dodaje i da je radnica Ljiljana L. za 26 meseci primila 772.948 budžetskih dinara, a nije radila. Ova žena ima tri tezge na buvljaku i tamo radi, navodi direktor. On tvrdi da radnike u neradu podržava predsednica sindikata Milka Milovanović, ali i da će firma uz štrajkove, bojkote i nerad otići u stečaj. Da bi dobijali plate, radnici Šumadija DES-a mesečno treba da zarade 2,4 miliona, a država da im dotira još 1,2. Socijalni radnik firme Milka Milovanović, koja je i predstavnica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti, kaže da radnici traže da im država daje celu platu, da ne moraju da zarađuju na tržištu.
 

- Od 85 radnika, 50 su osobe sa invaliditetom. Oni jesu često bolesni, ne mogu da rade u firmi koja tržišno posluje. Ja znam da me direktor optužuje da učim radnike kako da ne rade, ali i on i ja znamo da je pečat firme kod direktora, a da na dokumentu kojim se odobrava radniku plaćeno odsustvo mora da stoji potpis direktora. Koji je direktor, kada i kome sve odobrio plaćeno odsustvo, ja ne znam – kaže Milka Milovanović.
 

Direktor tvrdi da preduzeće ima ugovore vredne 1,5 miliona dinara, ali da on ne sme da prihvati posao jer radnici već sutra mogu opet da počnu štrajk.

Ponedeljak 10.06.2013. 21:34
Jedina zemlja u kojoj je ovo moguce je Srbija...a i jos dosta stvari takodje za koje cemo tek cuti citajuci rubriku "verovali ili ne" svaki dan...Da li ima iko pametan sad da se nadje i ove sto su tako uzimali pare ne natera da osim zatvorske kazne vrate sve sa kamatom sta su uzimali godinama...Ako s eto ne uradi o cemu mi ovde pricamo?..o nekoj drzavi koja hoce u EU?..ma ne zasmejavajte nas sto smo ovde i sto znamo kad uzmemo izvestaj iz banke gde nam je 0000,1 cent...a kamoli da sedimo i minut duze od placene pauze...daleko je Srbija od takvog uredjenja...
Utorak 11.06.2013. 07:57
To je trebalo davno prekinuti. Jedan iskrivljeni ostatak državnog socijalizma.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online