Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 08.01.2014.
14:51
D. Dekić - Vesti A

Ekonomske diplomate spiskali ni na šta deset miliona evra

Glomazna srpska diplomatija koja jede na stotine miliona evra građana, sudeći prema najavama iz vlasti, do kraja ove godine bi trebalo da bude racionalizovana. Iz Ministarstva spoljnih poslova najavljuju da će u cilju štednje sa državama u regionu uspostaviti zajednička predstavništva, a iz Privredne komore Srbije reorganizaciju ekonomske diplomatije čiji je saldo skoro nikakav, a troškovi oko 10 miliona evra.

Treba nam austrijski model: Željko Sertić
 

Vlada je sredinom 2013. povukla sedam ekonomskih diplomata iz zemalja regiona, jer, kako je objasnio ministar trgovine Rasim Ljajić na mnogim mestima su se preklapale aktivnosti ekonomskih i diplomata iz MSP, kao i predstavnika PKS, a učinci nisu bili veliki.

Dogovor s Podgoricom

Srbija je o zajedničkim diplomatskim predstavništvima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi već razgovarala, ne samo sa južnim susedom, već i sa Crnom Gorom, BiH i Slovenijom.
Srpski šef diplomatije Ivan Mrkić otkriva da je blizu dogovora i sa Podgoricom i nada se da bi ovaj predlog koji donosi finansijsku uštedu mogao da zaživi do kraja 2014.

- Bilo je na stotine strategija na polju diplomatije - kaže za "Vesti" predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković.


On dodaje da svako ima pravo da iznese model za koji smatra da je najbolji.
- Smatram da bez saradnje sa državom i našim ljudima u dijaspori, kao i istaknutim javnim poslenicima iz sveta kulture, sporta i nauke ništa ne može da se uradi. To je taj dobitni trougao onih koji treba da se nađu u jednom registru i da se stvori mreža poslovnih i drugih značajnih naših ljudi, kako iz recimo Frankfurta i Sidneja, tako i iz Njujorka i drugih važnih centara u svetu, ali i regiona koja će doprineti ekonomskom boljitku Srbije - kaže Janković za "Vesti". On ističe da se ekonomska diplomatija pokazala kao skupa i nedovoljno upotrebljiva.


Čelnik PKS Željko Sertić je rekao da Komora predlaže austrijski model, koji se u Evropi pokazao kao jedan od najefikasnijih.
- Suština je da se formira posebna institucija koja bi objedinila aktivnosti, resurse i kadrove - kazao je Sertić objasnivši da bi ta institucija promovisala srpske potencijale, privlačila strane investicije i podržavala izvoznike van granica Srbije.
 

"Vesti" pokreću dijasporu

- Vaš dnevnik "Vesti" su pravi pioniri i nosioci velikog broja aktivnosti u dijaspori. Da vas nema mnogi od naših ljudi u dijaspori bi bili uskraćeni za obilje informacija kako iz obilja dešavanja u matici, tako i o ekonomskom životu Srbije - kaže Milan Janković i dijaspori putem našeg lista je poželeo srećnu 2014. godinu.

Ponudu MSP-a da zemlje regiona po ugledu na skandinavske imaju ambasade u jednoj zgradi, već je prihvatilo Skoplje, čiji je šef diplomatije Nikola Poposki obelodanio da su razgovori zemalja u regionu o podeli prostora nedovoljno iskorišćenih objekata u toku.


On je istakao da to nije zajednička diplomatija i nema političke pozadine, već je reč samo o finansijskoj uštedi.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.01.2014. 14:55
I to može samo kod nas.
Sreda 08.01.2014. 17:07
Kako ni našta? Pa na sebe mamicu im lopovsku.
Sreda 08.01.2014. 18:55
Ima se. Može se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online